Tanjug
Milorad Dodik

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nastupio pred Savetom bezbednosti UN krajnje argumentovano i hrabro, te otvoreno rekao svetu šta se dešava u BiH – da visoki predstavnik deluje kao lobista Sarajeva i gazi sve demokratske norme.

On smatra da će ovakav Dodikov otvoreni nastup nekima na Zapadu “otvoriti oči” i da će, sa druge strane, pozvati novu američku administraciju da se realno pozabavi tim pitanjem.

– Čak i oni koji nam ne misle dobro, kad god misle da smo slabašni i ćutimo, “guraju” svoje, ali kada vide da će naići na otpor, onda postupaju mnogo obazrivije i racionalnije – rekao je Anđelković.

Dodikov nastup dvostruko koristan

Anđelković ističe da je zato Dodikov nastup dvostruko koristan, jer one koji su dobronamerni argumentovano informiše o onome šta se dešava, a one koji nisu upozorava da Srbi neće da sede skrštenih ruku.

On navodi da se visoki predstavnik u BiH, određene ambasade zapadnih zemalja i određeni centri moći na Zapadu ponašaju prema BiH kao da je reč o koloniji iz 19. veka, gde stranci mogu da rade šta hoće i potpuno negiraju lokalne zakone i ustavni poredak.

– Dodik se takvom ponašanju već dugo uspešno opire i od 2006. godine sprečava da se nove nadležnosti prenose na Sarajevo i umnogome je obesmislio njihovu akciju – naveo je Anđelković.

On ukazuje da posle američkih predsedničkih izbora te iste snage, koje su pravile probleme, nameravaju da krenu u novu akciju i nove pritiske na Banjaluku, Srbe, ali i na Hrvate.

Zato je, kaže Anđelković, od ogromnog značaja to što se Dodik obratio Savetu bezbednosti UN i preko tog tela svim relevantnim strukturama na Zapadu.

– Mnogi na Zapadu nisu svesni do koje mere politika OHR-a, visokog predstavnika i nekih krugova sa kojima je povezan, guraju BiH u sukob. Jer, strašan rat je završen kompromisom, a kada neko ruši kompromis, priziva novi rat – ocenjuje Anđelković.

Važan pomak

On ističe da je zato bitno što je Dodik na hrabar i argumentovan način izneo istinu pred Savetom bezbednosti UN, a to je da visoki predstavnik deluje kao lobista Sarajeva i da pokušava da realizuje sarajevske ratne ciljeve u miru.

– Republika Srpska to neće prihvatiti, ali da ne bi došli u situaciju da ponovo sve to izazove tenzije, bitno je da se na vreme upozore relevantni centri moći na Zapadu, jer svi nisu u to uključeni – kaže Anđelković.

On je ocenio da je Dodik nastupio krajnje argumentovano i hrabro.

– Srpski političari često tako rade kod kuće, ali kad odu pred zapadne moćnike, onda ćute ili su snishodljivi. Dodik je isto, kao što brani srpske interese u Republici Srpskoj i BiH, nastupio i pred Savetom bezbednosti UN i to je za nas jako važan pomak – smatra Anđelković.

On je naveo da je prvi put neko od srpskih političara tako otvoreno svetskoj zajednici izneo šta se dešava u BiH i do koje mere visoki predstavnik gazi sve demokratske norme.

Anđelković ističe da Zapad nije homogen, iako Srbi ponekad misle da je jedinstven i da je u celini protiv srpskog naroda.

– Na Zapadu postoje oni koji su protiv nas, ali postoje i realni dobronamerni krugovi koji su otvoreni za istinu – rekao je Anđelković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here