pixabay.com

Predsednici SNSD i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o izbornom zakonodavstvu i aktuelnoj političkoj situaciji u toj državi, uz ocenu da je saradnja dveju stranaka u kontinuitetu dobra.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je jedna od tema njihovog razgovora bila i Izborni zakon.

Rekonstrukcija Izbornog zakona je, prema njegovim rečima, potrebna u delu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti.

– Mi ćemo u dogledno vreme predati Predlog tog zakona kao i način kako eliminisati strane sudije iz Suda BiH – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je upoznao Čovića da će Srpska obustaviti odlučivanje u organima BiH, jer, kako je rekao, smatra da je ovo jedan od važnih trenutaka u BiH.

Razgovarali su, kazao je, i o formiranju vlasti na nivou BiH i istakao da bošnjačka strana namerno opstruiše, da ne želi da se izabere ministra i zamjenika ministra izmišljajući, kako je rekao, nove uslove.

Kazao je da su SNSD i HDZ BiH odlučne da obrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH.

– Verujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji – naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, istakavši da je jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica.

– Zapad ima istorijsku odgovornost da odgovori na pitanje zašto stalno podržava bošnjački koncept unitarne BiH – rekao je Dodik novinarima na konferenciji koju je uživo prenosila RTRS.

Međunarodna zajednica, istakao je Dodik, konstanto radi na tome da ruši konstiutivnost kako bi izmislila neku građansku BiH.

Čović važnim ocenio rešavanje pitanja zakonodavstva u BiH i dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom poput ovog današnjeg.

– Predstoji nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionisali kao normalna zemlja – rekao je Čović.

Želeo je, kazao je, da se upozna o odlukama srpskog naroda s ciljem boljeg razumevanja odnosa, te da je upoznao Dodika o onome što rade u poslednje vreme sa partnerima na rešavanju pitanja izbornog zakonodavstva, da bi konačno izbori mogli da budu održani i u Mostaru.

Čović je zahvalio Dodiku za današnji sastanak, koji je u kontinuitetu dogovaran, a poklopio se sa, kako je kazao, te izrazio nadu da će ovakvih susreta biti češće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here