Dodik: Iluzije o Kosovu slabe Srbiju

0

Milorad Dodik

"Izglasavanje takve rezolucije nije nimalo bezazlena stvar", kaže Dodik, i dodaje:

 

"Uostalom, Turska je povukla svog ambasadora iz Švedske zato što je njihov parlament usvojio rezoluciju o genocidu Turaka nad Jermenima, a bili su spremni da povuku svog ambasadora iz SAD da je američki Kongres nastavio sa utvrđivanjem nacrta slične rezolucije.

 

Za Republiku Srpsku je krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mesto na kome je jedino bilo stradanja u celoj Bosni. Tih mesta je bilo više i na njima nisu stradali samo Bošnjaci, već i Srbi."

 

Rezoluciju o Srebrenici nisam video

Da li ste pričali sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o rezoluciji o Srebrenici?
– Nismo pričali na tu temu, jer nije ni bilo teksta o kome bismo mogli da razgovaramo. Uostalom, ja još nisam video tu rezoluciju sem što sam se o njoj informisao putem medija.

Da li bi Srbija usvajanjem rezolucije praktično zarila nož u leđa RS?
– Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz Republike Srpske izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja.

 

Međutim, važno je naglasiti čak i ako Srbija uđe u proces prihvatanja rezolucije o Srebrenici, mi tako nešto nikada nećemo prihvatiti u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

I pored toga što je sličnu rezoluciju već doneo Evropski parlament?
– Ma taj dokument je u Evropskom parlamentu izglasan lobiranjem nekih ljudi koji su bitno uticali na rušenje prethodne Jugoslavije. Tu pre svega mislim na Jelka Kacina, slovenačkog poslanika u ovom evropskom telu.

 

Niko ne spori da je u Srebrenici utvrđeno da je počinjen zločin. Ali, za takve zločine valjda treba da odgovaraju pojedinci i u Hagu neki već izdržavaju kazne, a nekima se još sudi. Međutim, veoma je opasno da dođete u situaciju da izglasate rezoluciju u kojoj prihvatate kvalifikacije koje je izrekao Međunarodni sud pravde.

 

Na taj način zapravo iz domena individualne krivične odgovornosti prelazite i prihvatate tezu o kolektivnoj odgovornosti. Prihvatanje toga implicira neke druge, mnogo ozbiljnije stvari.


Srbija će se ipak odrediti prema događajima koji su se dogodili u drugoj, takođe suverenoj zemlji?

– A koja vam je to druga suverena država. Je l’ Bosna? Pa Bosna je protektorat međunarodne zajednice, o kakvom suverenitetu onda pričate?

 

Karadžiću sam na raspolaganju

Oštro ste napali predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića?
– Pa Silajdžić je putovao u London u posetu Ganiću državnim novcem i to je klasična zloupotreba. Ali, takvo ponašanje Bošnjaka zapravo samo legalizuje mogućnost da i mi u Republici Srpskoj koliko već sutra odemo u Haški tribunal i vidimo se sa Radovanom Karadžićem.

Hoćete li se videti stvarno sa njim?
– Nismo u komunikaciji i govorim principijelno. No, stojimo mu na raspolaganju u svakom smislu i u skladu sa zakonima Republike Srpske.

Javnost u Srbiji i dalje brine Vaša izjava da je najbolje da se Kosovo podeli. Mnogi su to shvatili kao izdaju?
– Ma kakva izdaja? Mi iz Republike Srpske nikada ne možemo da izdamo Srbiju ili da joj zabijemo nož u leđa. Nama je cilj da imamo jaku Srbiju, ali se plašim da ako će i narednih 20 godina da se bavi iluzijama vezanim za Kosovo, onda će je to bitno oslabiti.


Zašto ste onda rekli tako nešto?

– Izneo sam svoje mišljenje, i to samo na osnovu iskustva koje imamo u Bosni sa multietničkim životom i principom pariteta na svim nivoima vlasti. Ti pariteti neće učiniti ništa dobro budućnosti Srbije. Evo, da se sutra Kosovo i Albanci integrišu u Srbiju, imaće ili predsednika Republike ili predsednika Vlade ili predsednika Skupštine upravo kako bi se poštovao taj paritet.

 

Istovremeno, ne zaboravite da će se i u Skupštini umnogome promeniti odnos snaga, a nemojte da zaboravite da su Albanci mnogo homogeniji nego Srbi. Međutim, sve to izgleda kao da niko ne želi da vidi, a moja tvrdnja se odnosila isključivo na želju da se na ovaj način napokon vrati dostojanstvo Srbiji.

Kako će se vratiti dostojanstvo ako dođe do podele Kosova?
– A je l’ čuvanje dostojanstva ovo što sada imate? Pa to je samo iluzija koja se hrani. Dostojanstvo bi moglo da se vrati činjenicom da se zaštite svi srpski kulturno-istorijski spomenici i verski objekti – svetinje, a potom i da se sever i teritorijalno i politički integriše u Srbiju. Da se, zatim, prostor severa teritorijalno i politički integriše u Srbiju. Ali, ja ne odlučujem o tome. Govorim čisto pragmatično i to nikoga ne bi trebalo da nervira.

Sem što se mešate u unutrašnje stvari druge zemlje?
– Pa mnogi se bave dešavanjima u Bosni i ništa. Zar ne?

 

Neću novo pisanje istorije

Žestoko ste se reagovali na ideju da se Ejupu Ganiću sudi u Bosni?
– Ejup Ganić je rukovodio zločinima u Sarajevu i pravosuđe u Bosni do sada nije uspelo da ga procesuira samo zato što to nije želelo. Oni ne žele da procesuiraju počinioce zločina koji dolaze s bošnjačke strane i to im je otvoreno zamerio i britanski ambasador Čarls Kraford.

 

Samo sam se usprotivio očiglednoj želji da se i dalje primenjuju ti dvojaki aršini. Sud u Sarajevu je zadužen isključivo za suđenja Srbima kako bi se na bazi tih presuda na kraju napisala nova istorija po kojoj je samo jedna strana odgovorna za zločine. To ne mogu da dozvolim. Ako je Biljana Plavšić osuđena na osnovu komandne odgovornosti, ne vidim problem zašto i Ejup Ganić ne bi odgovarao po istom principu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here