Tanjug
Milorad Dodik

Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da smatra da je jedina ispravna politika da se migranti deportuju odakle su došli.

Podsetio je da je bilo pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrante, od kojih je jedan trebalo da bude u Banjaluci, zatim jedan u Trnovu, kao i jedan i u okolini Bijeljine.

U intervjuu za RTRS, Dodik je rekao da smatra da to jeste pitanje i humanitarnog karaktera, ali i da su migranti postali ozbiljan problem jer su postali značajan deo uznemiravanja i ugrožavanja života građana.

“Ono što možemo da učinimo jeste da im pomognemo da što pre prođu kroz Republiku Srpsku”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, priču u vezi sa migrantima smislila je zapadna Evropa i vodeće industrijske zemlje, koje su prihvatile migrante u pogledu humanitarnog rešavanja tog pitanja.

“A onda se pokazalo da je dominantan cilj bio da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za njihovu industriju”, rekao je Dodik.

Dodao je da je primarni cilj migrantima zapadna Evropa, a ne BiH ili Republika Srpska, te da je jedina ispravna politika hitne deportacije, odnosno izbacivanja migranata iz BiH.

“Ali, videli smo da (bivši ministar bezbednosti u Savetu ministara Fahrudin) Radončić smatra da vladajuća partija kod Bošnjaka ima sasvim drugi plan za migrante”, ukazao je Dodik.

Naveo je da mu je plan da ponovo intenzivira to pitanje, dodajući da je evidentno da, osim u Republici Srpskoj, sve više problema ima i u Federaciji BiH, te da ni javnost u tom entitetu ne reaguje blagonaklono na ovaj problem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here