Dodik: Jevreji i Srbi dele stradalačku sudbinu

0

 

Predsednik Gradske uprave Modina Joram Karmon naglasio je da srpski i jevrejski narod, osim prijateljskih odnosa, povezuje i zajedničko stradanje koje je izazvano rasnom segregacijom i netrpeljivošću tokom Drugog svetskog rata, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Karmon je podsetio i na pismo namere koje su potpisali gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i gradonačelnik Modina Haim Bibas i dodao da se očekuje unapređenje saradnje dva grada.

Zvanična delegacija izraelskog grada Modina doputovala je prošle nedelje u petodnevnu posetu Banjaluci, a juče je u Spomen-području Donja Gradina učestvovala i na godišnjem pomenu – parastosu žrtvama ustaškog genocida.

Sa gradskim zvaničnicima doputovalo je i 28 učenika drugog razreda tamošnje Srednje škole "Gimel", advokat Ram Doron, predsedavajući Udruženja ratnih vojnih zarobljenika "Erim Balajla".

Za učešće srednjoškolaca u pomenu u Donjoj Gradini izraelsko Ministarstvo obrazovanja dalo je specijalno odobrenje pošto do sada učenici nisu prisustvovali komemoracijama u stratištima iz perioda Holokausta van granica Poljske i Nemačke.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here