Dodik: KiM u Srbiji, Republika Srpska u BiH

0
Tanjug
Milorad Dodik

“Kosovo i Metohija treba da ostane integralni deo Srbije, kako je to predviđeno Rezolucijom 1244 i ako tako bude Republika Srpska će ostati u okviru dejtonske BiH”, izjavio je u Banjaluci srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na pitanje novinara da prokomentariše to što je doveo u direktnu vezu status Kosova i metohije i Republike Srpske, rekao da neki hoće da bude drugacije i zato ignorišu to pitanje.

– Zašto mi nemamo pravo da to kažemo, zašto ne smem da pitam, zašto da ćutim, treba da budem dobar.. – upitao je Dodik.

Istakao je da u Repubici Srpskoj živi uverenje da i treba istrpiti sve ovo i da se jednog dana, kako je rekao, nađemo zajdno sa Srbijom.

– Šta je tu upereno protiv muslimana u Sarajevu. Da li oni ovde upravljaju u Banjaluci, Doboju…”, upitao je Dodik i dodao Sarajevo može da odlučuje tamo gde je Federacija bez uplitanja Republike Srpske.

Istakao je da je nastojanje da se Srbija ostavi sama, da se pritisne i da se još jednom baci na pod, zaustavljeno onog trenutka kada je Vučić rekao da kosovsko pitanje nije rešeno.

A pre 10 godina, podseća, Kosovo je bilo za mnoge izgubljeno, iako nije i neće.

– Mi ovde u Republici Srpskoj imamo pravo na svoj identitet i imamo pravo da to iskazujemo javno. Nisam zainteresovan za neku BiH – rekao je Dodik.

Kaže razume kada Vučić podržava celovitost BiH.

– Podržavam i ja, ali onako kako piše u Dejtonskom sporazumu. BiH ima samo međunarodni suverenitet, ali ne i na unutrašnjem planu. Ali onda vam pošalju visokog predstavnika koji na politici koja je uništila Srbe drži lekcije. Ništa se promenilo nije, ništa”, kazao je Dodik..

Prema tome, istakao je ako “svet insistira na pregovorima o Kosovu, Vučić može i treba da zna da je RS tu ida smatra da ima ista prava kao Kosovo. Ako Kosovo ostaje u Srbiji i Republika Srpska će ostati u dejtonskoj BiH. To je život”, poručio je Dodik.

On je dodao da su političari zaduženi da iznose i predstvljaju mišljenje naroda, a da on, kazao je, gde god da ode od svih ljudi čuje istu priču vezano za nacionalni identitet i prava.

“Kako drugi mogu, a mi ne možemo”, najčešće je pitanje koje čuje od naroda.

Podsetio je i da se istrajava na koncepciji da Srbima ne treba dati da se ujedine, jer su oni loši momci i ako bi to učinili onda je bi to dovelo do nestabilnosti.

A, upravo ti isti predvođeni ieperijalistima su učinili da ovaj prostor ne bude prosperitetan, kazao je Dodik.

Istakao je da su Srbi uložili svoje stradanje u dve, kako je kazao, za njih “nesrećne Jugoslavije” naivno verujući da daju slobodu drugima.

A upravo je suprotno, kaže, i dodaje da su Srbi dali pravo drugima da ih na kraju veka nazivaju “ genocidnim narodom”.

“Nemamo pravo da ćutimo o tome”, rekao je i dodao da su Srbi pod moranjem u BiH, što svi treba da znaju.

– Šta smo dobili od BiH, osim ataka na naša prva koja nam je dao Dejtonski sporazum i vojsku i sve druge stvari koje su razgrađene na osnovu neke ideje unutrašnje BiH. Mi bi bili dobri samo ako oduzimamo od svojih prava da bi BiH bila dominantno muslimanska – kazao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here