Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ni Željko Komšić ni Šefik Džaferović, kao učesnici građanskog rata u BiH devedesetih godina, izgleda još nisu izašli iz rata ako je suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstvu.

– Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno spoljnopolitičko pitanje – naglasio je Dodik.

Povodom reakcija članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, koja je predstavljena u srpskom parlamentu, Dodik je rekao da ne shvata šta je razlog “histerije” koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogoršavanja odnosa sa dva najvažnija suseda Srbijom i Hrvatskom.

– Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako neko sa tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovdstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje – rekao je Dodik, a prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom garantovanu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

– Pozivam bošnjačke članove Predsedništva da bar poštuju suverenitet Srbije i ne mešaju se u unutrašnja pitanja prijateljske i susedne zemlje – poručio je srpski član Predsedništva BiH.

1 COMMENT

  1. A potpisali ste Anp da vodite BiH u Nato tako si ponistio deklaraciju Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.Sada ce mo da branimo Crnogorce od Srba pa Albance od Srba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here