Dodik: Mandat za sastav vlade Željki Cvijanović

0

Predaja mandata za sastav Vlade: Željka Cvijanović i Milorad Dodik
 

Dodik je ovakvu odluku doneo posle konsultacija koje je proteklih dana obavio sa SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP), koji imaju većinu u parlamentu RS.

 

Opozicione stranke okupljene u Savezu za promene (SDS, PDP, NDP) nisu se odazvale pozivu na konsultacije kod Dodika.

 

Na razgovorima su bili i predstavnici koalicije "Domovina", koju čine stranke s bošnjačkim i hrvatskim predznakom i koja u parlamentu ima pet poslanika.

 

Dodik je negirao da u je okviru SNSD-a bilo nesuglasica u vezi sa imenovanjem mandatara, posebno s visokim zvaničnikom stranke Igorom Radojičićem, navodeći da je izbor Cvijanovićeve za mandatara "stvar konsenzusa u okviru partije, u čemu je učestvovao i sam Radojičić".

 

"U tom pogledu postoji saglasnost i jedinstvo", naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

RS: Snimak o kupovini poslanika montiran?

 

Mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović je rekla da će njen kabinet raditi na ekonomskom i političkom jačanju RS, a najavila je sređivanje stanja u javnom sektoru, kao i pojačan rad kontrolnih organa.

 

Ona je poručila da bi Vlada RS mogla biti izabrana za par sedmica, kako bi se mogli na vreme usvojiti budžet i ekonomska politika za 2015. godinu.

 

Cvijanovićeva nije želela da govori o sastavu svog budućeg kabineta, navodeći da će na sednici parlamenta RS, na kojoj će biti birana nova vlada, biti poznato koliko će u njoj biti "starih" ministara, a koliko novih.

 

Afera o kupovini poslanika izmišljena

Odgovarajući na pitanje da li afera "kupovine poslanika" baca mrlju na imenovanje mandatara i izbor nove vlade tog entiteta BiH, predsednik RS je rekao da je ta afera "izmišljena".

 

"Pošto nisu imali ništa da prigovore Željki CVijanović, onda su izmislili i konstruisali aferu ili laž u vezi s tim, a sada uporno insistiraju na tome, jer im se to sviđa", kazao je Dodik.

 

On tvrdi da nije bilo "kupovine" poslanika, ističući da osim uobičajenih političkih dogovora s nezavisnim poslanicima nije bilo drugih aranžmana, posebno ne novčanih.

 

Da li premijerka Republike Srpske kupuje glasove?

 

Podsećajući da ovaj slučaj istražuje Specijlano tužilastsvo RS, Željka Cvijanović je rekla da je spremna da odgovori na svako pitanje koje joj postave nadležne institucije, kako bi se taj slučaj rešio do kraja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here