EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da neće dizati revoluciju zbog toga što se ne poštuje dogovor političkih lidera tri konstitutivna naroda, već da će odgovoriti političkim stavom u Skupštini Republike Srpske.

– Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u skupštinu Srpske. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dve trećine u skupštini da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH – rekao je Dodik posle razgovora sa ruskim ambasadorom u Sarajevu Peterom Ivancovim u Banjaluci.

On je ponovio da Republika Srpske jeste učestvovala u formiranju Oružanih snaga i UIO, ali da nije očekivala da će bošnjalčka strana nakon nekoliko godina na ovakav način zloupotrebiti dogovor, prenosi RTRS.

– Opstrukcije iz političkog Sarajeva su udar na volju birača – poručio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je ponovio da će pokušati da traži srpsko jedinstvo, što je i ranije činio, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, već podilazi strancima i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

Nakon propalog dogovora i opstrukcija iz Sarajeva, Dodik ipak očekuje, da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU, koja je davno rekla da su i NATO i evropske integracije odvojeni procesi.

Ivancov je rekao da implementaciju izbornih rezultata trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda, kao i na osnovu izborne volje.

Ruski diplomata je dodao da u skladu sa izbornim pravilima predsedavajući Saveta ministara treba da pripada srpskom narodu.

Istakao je da pitanje ANP mora da se stavi u stranu i da se vodi dijalog na osnovu sporazuma, koji jedino vodi ka rešenju.

Lideri tri vodeće stranke u BiH Izetbegović, Dodik i predsednik HDZ BiH, Dragan Čović, potpisali su 5. augusta sporazum u kojem su, između ostalog, dogovorili da BiH nastavi NATO put, bez preudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

Sporazum je doživeo svoj prvi krah nakon što su članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli dogovor da otkažu dve sednice na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zoranu Tageltiji , koji je član Dodikovog SNSD.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime