youtube/printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsedništva BiH dolaze u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska bez zajedničkog stava.

– Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsedavajući (Željko Komšić) nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom – rekao je sinoć Dodik za Federalnu televiziju i upitao se o čemu bi u takvoj situaciji moglo da se priča u Beogradu.

Kako prenosi Srna, on je naveo da je od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je letos boravio u BiH, tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Kako je rekao, pitanje je, ako se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi u ime BiH trebalo da piše u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsedništva.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Savet ministara, i to u roku od nedelju ili dve, i krenuti sa rešavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja.

Kada je reč o “gulenovcima” čije izručenje od BiH traži turski predsednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje.

– Reč je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovde? – upitao se Dodik.

Reče je o pripadnicima organizacije koju Ankara optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča u Turskoj pre nekoliko godina.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here