Dodik: Nismo dobili fer predlog

0

Premijer Rpublike Srpske Milorad Dodik nije zadovoljan tokom razgovora u Butmiru

 

On je dodao da se situacija bespotrebno dramatizuje.

 

"Kada BiH ima institucije koje neprekidno funkcionišu, odjednom se napravila atmosfera ‘dana D’ koji bi trebalo da poravna i da reši sve, jer je jasno da se angažman međunarodne zajednice ne može više zadržati u Bosni i Hercegovini, mora da prestane i mora da dobije neki novi oblik", rekao je Dodik.

 

"Jutrošnji sastanak bio je završni i dogovarano je kako ići dalje", rekao je Dodik, istakavši da je "uspeh moguć jedino kao vlasništvo domaćih ljudi" i da "nije potreban medijator sa strane, a modeliranje pogotovo".

On je ponovio da je paket mera koji su ponudili međunarodni predstavnici liderima u BiH bio dramatična promena Dejtonskog sporazuma, zbog čega nije mogao da bude tema za razgovor.

"Mi smo juče razgovarali o principima i svi su bili u prilici da kažu svoje mišljenje. Papir koji je bio prethodno dostavljen mi smo u potpunosti odbacili i on ne može da bude osnova za razgovore, niti ćemo ga ga više razmatrati", objasnio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i SNSD nemaju nameru da dejtonski kapacitet RS umanje ni za bilo šta u pogledu Ustava i onoga što je danas ustavna praksa u RS i BiH, dodajući da je logično da treba završavati neka pitanja u vezi s evropskim integracijama zemlje.

"Ukoliko neko ima ideju kako da nešto učinimo na tehničkim poboljšanjima Ustava, kao što je broj poslanika, mi smo spremni da to uradimo, ali ne više od toga", rekao je Dodik.

Razgovori u Butmiru biće nastavljeni


Politički lideri u BiH ocenili su u sredu da druga runda razgovora s predstavnicima EU i SAD u Butmiru nije uspela, ali da će razgovori o ustavnim reformama biti nastavljeni.

On je potvrdio da su predstavnici međunarodne zajednice spremni da ostave svoje stručne ljude darade sa liderima stranaka u BiH.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je da je najveća vrednost butmirskih sastanaka što je domaćim liderima jasno rečeno da se moraju dogovarati i da je u okvirima Ustava moguće donostiti određene krupne odluke.

Borenović je rekao da je sada ostalo da je pitanje ustavnih promena stvar domaćih političara u BiH.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocenio je "butmirski proces" neuspešnim i rekao da je SDA učinila sve da do dogovora dođe, koji drugi nisu hteli da prihvate zbog svojih, kako je rekao, maksimalističkih zahteva.

Tihić, koji je imao najmanje primedbi na ponuđeni paket mera, nije krio razočarenje što nije uspeo butmirski sastanak.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić je rekao da će se proces ustavnih reformi nastaviti i u narednom periodu.

"Stavio sam naglasak na liberalizaciju viznog režima, jer je to ono što građani očekuju. Zatražio sam od svih prisutnih da ubrzaju taj proces", rekao je Silajdžić.

On je rekao da liderima danas nije ponuđen nikakav novi papir i da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

 

Predstavnik HDZ Dragan Čović je izrazio očekivanje da će se do naredne sednice Saveta za implementaciju mira (PIC), koja će se održati u novembru postići dogovor o ključnim pitanjima u BiH, uključujući i ustavne promene.

On je rekao da su predstavnici SAD i EU izrazili spremnost da dođu na sednicu PIC, kada treba da se razmatra pitanje transformacije kancelarije visokog predstavnika u BiH ukoliko bude dogovora domaćih lidera o ključnim pitanjima u cilju ubrzanja evroatlanskog puta BiH.

Butmirski razgovori sa liderima sedam političkih stranaka u BiH počeli su 9. oktobra u Butmiru kod Sarajeva, gde se nalazi vojna baza preostalih snaga NATO u BiH.

Incijatori ovih razgovora bili su predstavnici SAD i EU i u njima su učestvovali šef švedske diplomatije Karl Bilt, zamenikdržavnog sekretara SAD Džejms Stajnberg i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here