Tanjug
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ocenio je u Istočnom Sarajevu da zahtev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da Skupština Republike Srpske oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje “najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu”.

– Nije mogao veću uvredu Srbima da da. Tako jednu bezočnu laž da iznese može samo Valentin Incko. Savršeno dobro znaju da nećemo prihvatiti odluke OHR. On se usmerava samo na jedan narod, a ultimatum najteže prolazi kod našeg naroda – kazao je Dodik.

– Previše nam je naneo zla. Da je rekao da škole u Federaciji isto urade, to bi imalo drugu dimenziju – dodao je on.

Visoki predstavnik u BiH uputio je u sredu, 3. februara, pismo predsedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (RS) i predsednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom telu u kojem traži da se u roku od tri meseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodelila osobama osuđenim za ratne zločine.

U pismu Incko piše da je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obeležavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, i da ih je uručio predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Podsetio je da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine. Incko je u dodao “da veličanje ratnih zločinaca direktno povređuje i provocira one koji su pretrpeli posledice rata i šteti sećanju na žrtve”.

“Na kraju, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here