V. Sekulić
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedeljak, Bakira Izetbegovića upitao u vezi sa incijativom o promeni imena Republike Srpske.

– Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, a on me je samo gledao – rekao je Dodik, koji je zajedno sa ambasadorom Rusije Petrom Ivancovim položio venac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je poznat po tome što je blokirao u Savetu bezbednosti Nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

On je ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranje vlasti i da na pomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovičem nije bilo nikakvih pomaka, preneli su banjalučki mediji.

– Bili smo nedavno u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima – rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali da li je rišeno pitanje njegovog obezbeđenja, budući da insistira na pripadnike MUP-a RS-a, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, Dodik je rekao “anketirajte ove momke iza mene i videt ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS”.

On je rekao da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO, te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima s migrantima rekao je da je zato najviše odgovorna “aktuelna nesposobna struktura” na nivou države.

Izvor:
sputniknews.com, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here