Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bila nepotrebna da je više tehnička nego suštinska odluka Saveta ministara BiH da ne usvoji odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ua borbu protiv epidemije koronavirusa.

– Suštinska odluka je donesena na sastanku lidera i Fiskalnog saveta, gde su utvrđeni tačni elementi tog aranžmana vezano za obim dospeća kamate i svega ostalog. Činjenica je da je dogovoreno da sredstva budu raspoređena između entiteta i Brčko distrikta, a u sklopu Federacije BiH određen je aranžman koji bi trebao da prati raspodelu između kantona i federalnog nivoa – rekako je Dodik za sarajevski Dnevni avaz.

Pojasnio je da su sredstva na raspolaganju i operativna i izrazio uverenje da će uskoro biti razjašnjene nesuglasice.

– Taj novac je na raspolaganju, operativan je i verujem da će u najskorije vreme to pitanje nesaglasnosti biti rešeno. U svakom slučaju, treba poštovati ono što je dogovoreno na sastanku lidera tri političke partije, što je potvrdio i Fiskalni savet BiH – rekao je Dodik.

Dodao je da je u Pismu namere sve jasno, te da se sada radi samo o različitim tumačenjima Hrvata i Bošnjaka kada je reč o sredstvima koje je obezbedio MMF.

Savet ministara BiH danas nije usvojio Odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a.

S obzirom da za izglasavanje ove odluke nije bilo nijednog glasa iz reda bošnjačkog naroda, čime je onemogućeno usvajanje odluke, nije moguće povući finansijska sredstva od 330 miliona evra koja je MMF odobrio juče za borbu protiv virusa korona.

Sredstva je trebalo da budu operativna sutra, nakon što Savet ministara usvoji ovu odluku, a Centralna banka uputi zahtev za isplatu MMF-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here