Dodik preti referendumom!

0

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

Dodik je novinarima u Mrkonjić Gradu rekao da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH značio donošenje odluke o tome da su ove pravosudne institucije vanustavne. On je poručio da u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH postoje još četiri pitanja koja treba da budu rešena, kao i da se u BiH više uopšte ne može govoriti o reformi policije.

 

U okviru strukturalnog dijaloga treba da se razmotre nadležnosti Suda BiH, problem u funkcionisanju Ustavnog suda BiH, organizacije sudova u BiH, pitanja apelacionih nadležnosti, finansiranja sudova i pitanje suđenja za ratne zločine u BiH.

 

Predsednik RS je ocenio da je neprihvatljivo da predstavnici sudova i tužilaštva učestvuju u razgovorima o strukturalnim reformama. "Predstavnici ovih institucija moraju se udaljiti iz ovog razgovora, a sve što se dešava u BiH mora biti na bazi dogovora", naglasio je Dodik.

 

Strukturalni dijalog u BiH počeo je pre par godina uz najavu referenduma u Republici Srpskoj o radu pravosudnih organa u BiH. Tada je rečeno da je odluka o referendumu samo privremeno suspendovana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here