EPA/Szilard Koszticsak
Milorad Dodik

Godinu dana od izbora u Bosni i Hecegovini nije formirana vlast na državnom nivou, zbog uslovljavanja političkog Sarajeva NATO putem, pa je srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, najavio da će i Republika Srpska na taj uslov odgovoriti uslovom srpske strane.

Prema njegovim rečima, taj uslov će biti odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda.

– Dosta je bilo uslovljavanja iz Sarajeva. I srpska strana će, najverovatnije, usloviti formiranje bosansko-hercegovačke vlasti. Tek kada strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH – rekao je Dodik za ATV.

HDZ BiH je podržao Dodikov predlog, a Željko Komšić, to je, konstatuje RTRS, stara priča.

Kada SDA, najuticajnija bošnjačka stranka Bakira Izetbegovića, može da uslovljava fomiranje vlasti na nivou BiH NATO putem, uslove će postaviti i srpska strana, kaže Dodik i navodi da će taj uslov biti odlazak stranih sudija.

Najavio je da će on to narednih dana najverovatnije, preneti Sarajevu.

– Narednih dana ću usloviti da nećemo ući u vlast dok ne odu sudije Ustavnog suda. Eto mi ćemo sada uslovljavati formiranje vlasti – rekao je Dodik.

To je odgovor na sva dosadašnja uslovaljavanja iz Sarajeva, a bilo ih je.

I predsednica Srpske, Željka Cvijanović, je u emisiji Telering Radio televizije Republike Srpske, poručila da formiranje vlasti ima šanse, ali bez izmišljenih uslova, kao što je NATO put.

– Kako bi bilo da ja postavim tamo neki uslov. I kažem, mi sa vama nećemo dok ne uradite to i to. Onaj deo koji nije jasan je igranka koja je počela zato što su oni nasavetovani da prekinu razgovore – rekla je Cvijanovićeva.

A da je Dodik u pravu kada traži odlazak stranih sudija, smatraju i u HDZ-u.

– Iz propisa koji je definisao postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH jasno se vidi da je to temporalnog karaktera, odnosno da nije trajno rešenje. To je nešto o čemu treba razmišljati u BiH, jer bismo morali da preuzmemo kontrolu nad našom državom – rekao je ranije Predrag Kožul, poslanik HDZ u Predstavničkom domu PS BiH.

Uslovljavanje formiranja vlasti odlaskom stranih sudija je stara priča i nema ništa od toga, odgovor je aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića.

– Ne mogu se nečije političke želje postavljati kao uslov za formiranje vlasti. Svi imaju neke želje i, kad bi ih svi postavljali kao uslov, nova vlast nikad ne bi bila formirana – kaže Komšić.

Nikada neće biti ni fomirana, ukoliko se ne poštuje izborna volja, poručuju iz SNSD. Ističu da iza Dodika stoji jaka politička struktura i volja naroda, za razliku od Komšića iza kojeg stoje mrvice sa stola SDA, konstatuje RTRS.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, poručio je tim povodom da će SNSD istrajati na svojoj politici, na jasnim principima, a to je da strane sudije moraju da napuste Ustavni sud BiH iz jednostavnog razloga što je apsolutno neprihvatljivo da odluke o građanima BiH donosi bilo ko ko nije građanin te zemlje.

A da zbog neformiranja bosansko-hercegovačkih vlasti u mestu tapkaju projekti od izuzetnog ekonomskog značaja za Srpsku, dokaz je i Most na Rači. Premijer Radovan Višković je mišljenja da taj sporazum mora proći Savet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

– Opet se vraćamo na početak. Kako će to biti odobreno kada te intitucije ne funkcionišu – upitao je Višković.

Nema suverene države sa stranim sudijama kao tutorima u pravosuđu, izričit je Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

– Ovi koji su nas uslovljavali stvarima koje ne postoje u Ustavu, kao što ne postoji godišnji nacionalni program za NATO, sada treba da obrate pažnju na to da mi tražimo poštovanje Ustava a to je da strane sudije moraju da odu – poručio je Stevandić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here