Tanjug
Milorad Dodik

“Republika Srpska će formirati svoje državne nezavisne organe i ići će svojim putem”, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Predstavnici RS ostaju da rade u organima, ali se neće odlučivati – kazao je danas Dodik nakon odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i da će bojkotovati rad.

– Okupićemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou Parlamenta, Saveta ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne reši pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose odluke loše za RS – rekao je Dodik za sarajevsku N1 televiziju.

– Srpska će ići svojim putem, formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod. Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom – rekao je Dodik.

Izetbegović: Dejtonski sporazum nije švedski sto

Bakir Izetbegović je optužio Milorada Dodika da već petnaest godina stalno proizvodi nove krize u BiH, a da sada to čini pojačanim intenzitetom.

– U ovom trenutku je to potpuno neprihvatljivo a pitanje je hoće li ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednog dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje rešimo u paketu – rekao je Izetbegović.

Entitetsko glasanje je mehanizam koji entitetima, a uglavnom RS omogućuje da u državnom parlamentu blokira donošenje bilo kog zakona ukoliko ga ne podrži najmanje dve trećine zastupnika koji dolaze iz jednog entiteta.

Izetbegović je istakao kako se u Republici Srpskoj prema Dejtonskom sporazumu odnose kao prema švedskom stolu s kog uzimaju samo ono što im se sviđa.

– I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primenjivaće se u celosti. Ustavni sud s nezavisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće naterati da se odreknemo tog mehanizma – rekao je čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here