EPA/Szilard Koszticsak
Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SNSD-a Milorad Dodik podržao je zahtev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmenom izbornog zakona u toj zemlji, kako bi bošnjačke stranke i birači prestali da preglasavaju Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika, kao što je to bilo prilikom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

U izjavi koju prenose mediji u BiH, Dodik je rekao kako “u potpunosti razume i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o potrebi izmene Izbornog zakona kako bi se sprečila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka”.

– Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta – rekao je Dodik.

Pojasnio je kako BiH ne može da funkcioniše ako jedan narod dominira manje brojnima. Naveo je primer Željka Komšića kog su za hrvatskog člana BiH Predsedništva birali Bošnjaci.

– Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sistema u kom se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda – rekao je čelnik SNSD-a. Dodao je da njegova stranka zbog toga ima razumevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

– SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH – naglasio je Dodik.

Na sednici održanoj u četvrtak u Drvaru čelnici HNS-a BiH je zatražilo izmene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH. Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmenama Izbornog zakona.

5 COMMENTS

  1. Napokon, krajnje vrijeme da svaki narod bira svog prestavnika. Vidjeli smo sta se desilo na zadnjim izborima muslimani imaju dva pretstavnika tako da treci nema apsolutno nikakvu sansu za pravednu odluku jer ga ona dva preglasavaju, Hrvati na zadnjim izborima nisu dobili svog izabranog zastupnika Covica koji je dobio vise od 90% glasova svog naroda jer su muslimani dali glasove Komsicu koji zastupa bosnjacku politiku. Zato je potrebno sto hitnije promijeniti zakon da bi svi konstutivni narodi birali svoje politicare u zajednicku vladu.

  2. Bravo gospodine Dodik, covjek koji je pravedan i treba da podrzis Hrvate tako da bi i hrvatski narod imao njihovim glasovima izglasanog predstavnika u zajednickoj vladi. To nema nigde na svijetu hrvati izaberu svog kandidata (Covica) a on nemozre u vladu zato sto su muslimani birali Komsica samo da bi sprijecili da Covic dodje u vladu. Gospodine Dodik svaka vam cast, za jedan pravedan odnos i zalaganje da pravda pobijedi.
    Ovako stanje nemoze da ostane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here