EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Milorad Dodik

Nova pometnja na političkoj sceni Republike Srpske nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rečeno, zamolio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da razmotre mogućnost povratka u zajedničke institucije. I dok sa Dodikove strane stižu glasovi da “Vučić ništa nikome nije naredio” i da će o svemu odlučivati Narodna skupština RS, koja je i donela odluku o neodlučivanju u institucijama BiH, iz opozicije poručuju da je na sceni očigledno Dodikovo povlačenje u defanzivu iako nije povučen tzv. Inckov zakon zbog koga je cela akcija i pokrenuta.

I lider SDS-a Mirko Šarović ističe da konačnu odluku treba da donese Narodna skupština, ali i naglašava da ta stranka neće vaditi kestenje iz vatre jer ga tamo nije ni bacala.

– Na liniji odbrane Republike Srpske uvek smo bili, kao i ovog puta, i nastojali smo da urazumimo vlast da ne srlja i da vuče pametne poteze u ovako delikatnoj situaciji, zbog čega smo sa njihove strane satanizovani u medijima – kaže Šarović.

Ta satanizacija je na svojevrstan način i nastavljena jer je na najnovije kritike opozicije vlast u Srpskoj ponovo odgovorila napadima na ličnoj osnovi nazivajući Šarovića “eksponentom političkog Sarajeva”.

I dok se Dodik kune da on nije “molio Vučića” već da su bile u pitanju redovne konsultacije, predsednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević pita: “Da li ovaj narod i dalje želi da ga vodi prepredeni glumac i falš pevač?”

– Prvog dana kada je Milorad Dodik izjavio da se predstavnici Republike Srpske povlače iz institucija rekao sam da sam siguran da je to još jedna njegova velika predstava i nastavak cirkuzantske politike. Nažalost, bio sam u pravu – kazao je Miličević.

Činjenica da je otvorena priča o eventualnom povratku Srba u zajedničke institucije, a da nije ispunjen ključni uslov – povlačenje Inckovog zakona otvorilo je i prostor za komentare da je Dodik praktično sateran uza zid, pa da sada “Vučić mora da ga spasava”.

Potpredsednica PDP-a Jelena Trivić smatra da pitanje Inckove odluke ne sme biti nerešeno, ali takođe napominje da o povratku u zajedničke institucije odluku mora doneti Narodna skupština.

– Kristijan Šmit je u jednoj izjavi pokazao spremnost da suspenduje Inckovu odluku i da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru na nivou BiH dođe do usaglašenog rešenja prihvatljivog i za Republiku Srpsku, što je pristup koji je jedini logičan. Kako god se rešila pitanja nametnute Inckove odluke i vraćanja u institucije BiH, kaže, SNSD je doneo zaključke o vraćanju nadležnosti nad vojskom, sudstvom i tužilaštvom i indirektnim porezima. Jasno je da je tema vraćanja nadležnosti farsa i da je jedini njen uzrok gubitak kontrole nad sudijama i tužiocima, odnosno gubitak kontrole u Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH. Jasno je takođe da je vraćanje nadležnosti samo deo laži i lažnog srbovanja SNSD-a koje gledamo već 15 godina – tvrdi Trivićeva.

Teška situacija

Kristijan Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, komentarišući novonastalu situaciju, rekao je da je Milorad Dodik doneo odluku da se vrati u institucije.
– Ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću biće u teškoj situaciji – rekao je Šmit.

Nelson i Dodik

Optužbe i tužbe

Odlazeći američki ambasador u BiH Erik Nelson u oproštajnom intervjuu za “Nezavisne novine” nedavno dotakao se i sankcija Alternativnoj televiziji i srpskom članu Predsedništva BiH. Nelson je istakao da je Milorad Dodik upleten u korupciju i da je sankcionisanje bilo neophodno.

– Važno je razumeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmeravao javne tendere ka svojoj deci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja – rekao je Nelson.

Tim povodom oglasio se i Igor Dodik, sin srpskog člana Predsedništva BiH i najavio da će angažovati tim advokata kako bi tužio Nelsona zbog lažnih navoda.

– Angažovaću tim advokata i pronaći način da ga tužim za lažne navode, pa će morati ponuditi bilo kakav dokaz o, kako sramno tvrdi, usmeravanju javnog novca Dodikovoj deci preko ATV-a – napisao je Igor Dodik na Tviteru.