EPA/Vladimir Stojković
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da narod ne može imati slobodu bez svoje države, a da Srbi imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Obraćajući se učesnicima defilea i gradjanima na Trgu Krajine povodom Dana republike, Dodik je naveo da 9. januar Dan republike, odabran u miru, kao izraz volje srpskog naroda.

– Stvorena u miru, odbranjena u ratu. Srbi znaju da im nema slobode bez države. Srbi imaju dve države, Srpsku i Srbiju – istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi se nikad nisu borili samo za svoju slobodu, već su je uvek darivali i drugima.

– Tu slobodu danas u RS imaju svi, i Bošnjaci i Hrvati. Oni su deo naših instutucija, a neki od njih nam osporavaju naš dan – kazao je Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović  istakla je da je sve što se želi RS satkano u sloganu “Za sva vremena”, pod kojim se ove godine obeležava Dan RS.

– Onima koji ne vole Republiku Srpsku poruka – zašto mislite da je vama važnije da nešto napadnete, nego nama da nešto branimo. Živela Republika Srpska – rekla je Cvijanovićeva.

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci je održan svečani defile, a potom će biti održana Svečana akademija.

Proslavi dana RS prisustvuje i delegacija iz Srbije, u kojoj su premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selak i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović. Defileu nije prisustvovao niko od predstavnika opozicionih stranaka u RS.

Ustavni sud BiH je prošle godine doneo odluku prema kome je proslava Dana RS 9. januara neustavna. Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) danas su ponovili raniji stav da nisu protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proslavu Dana RS 9. januara proglasio neustavnom.

Iz OHR-a su pozivali sve političare da „pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i delovanja”. Proslava Dana RS naišla je na oštre osude u Federaciji BiH, posebno kod bošnjačkih političara i stranaka. Potpredsednik RS Ramiz Salkić ranije je zatražio od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da kazni političare koji su organizovali, kako je naveo, neustavnu proslavu Dana RS.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here