Dodik traži zabranu feredže

0

U korak sa Evropom: Milorad Dodik

 

"Taj zakon usvojen je u nekim evropskim zemljama i mislimo da i mi treba da se približimo evropskim standardima, pa će stoga SNSD već sutra predložiti usvajanje tog zakona", kazao je Dodik, a prenose beogradski mediji.

 

On je najavio i da će poslanici njegove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH predložiti usvajanje deklaracije o osudi turskog genocida nad Jermenima početkom 20. veka.

 

"Već sutra će poslanička grupa SNSD-a predložiti da parlament BiH usvoji deklaraciju o osudi genocida Turske nad Jermenima u obliku kako to čine i ostale zapadne zemlje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

 

On je dalje rekao da "ne očekuje ništa" od sastanaka u Sarajevu koji organizuju zamenik američkog držvanog sekretara Džejms Stajnberg i šef španske diplomatije Miguel Anhel Moratinos, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji.

 

Dodik je rekao da "ne beži od sastanaka, ali da nije zainteresovan za ustavne promene (u BiH) ni sada, ni posle izbora".

 

"Ustavne promene nisu potrebne BiH. One su deo političke galame i ujudurme koja kreće iz Sarajeva i koju su prihvatili neki međunarodni predstavnici u želji da modeliraju BiH pričom o funkcionalnoj državi", ocenio je Dodik.

 

Prema njegovim rečima, funkcionalna BiH za njih znači BiH kakvu oni žele, i koju nisu ni pokušali da grade na principima Sporazuma iz Dejtona.

 

On je ponovio da je za njega jedino prihvatljivo prilagođavanje Ustava BiH sa presudom Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", tako što prilikom izbora članova Predsedništva BiH ne bi bila navedena nacionalna pripadnost kandidata, već bi se dva člana birala iz Federacije BiH, a jedan iz RS, s tim što ne bi mogli biti iz istog naroda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here