Dodik: Tražimo osudu genocida u NDH

0

Šta je sa srpskim žrtvama?: Milorad Dodik

Dodik je poručio da Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici ne obavezuje institucije i organe RS i izrazio bojazan da će jedan ovakav akt Narodne skupštine Srbije "biti pogrešno interpretiran i protumačen kao dokaz kolektivne krivice jednog naroda".

 

Prema njegovim rečima, za zločin u Srebrenici, kao i za ostale zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, neophodno je utvrditi individualnu krivicu, i konačnu reč o tim zločinima prepustiti pravosudnim organima, jer se samo na takav način može doći do istine i pravde, neophodne za uspostavljanje pomirenja među narodima.

 

"Za desetak dana obeležićemo godišnjicu proboja veoma malog broja preživjelih logoraša ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Neshvatljivo je da ni nakon 65 godina od počinjenog genocida nad oko 700.000 Srba, Jevreja i Roma iz BiH i Hrvatske nije usvojena deklaracija o osudi tog genocida koji je počinila NDH – ni u skupštini Hrvatske, ni u skupštini Srbije, ni u evropskom parlamentu", naglasio je Dodik.

 

On je u saopštenju najavio da će, kao predsednik SNSD, u najskorije vreme predložiti de se usvoji Deklaracija o osudi genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, počinjenog u koncentracionom logoru Jasenovac i ostalim logorima u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

 

Kuzmanović: Rezolucija je štetna!

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je da je Deklaracija o Srebrenici usvojena u parlamentu Srbije neprihvatljiva i apsolutno kontraproduktivna za interese RS i srpskog naroda u celini, saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

"Nije korektno izdvajati Srebrenicu i zločin koji se tamo desio od ostalih zločina i stradanja kojih je bilo na svim stranama u tragičnom sukobu na prostoru bivše Jugoslavije".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here