Hadži Marko Vujičić
Milorad Dodik se obraća učesnicima na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da dolazak visokog predstavnika u BiH mnogi očekuju sa nestrpljenjem, dok Republika Srpska i politički predstavnici srpskog naroda smatraju da nije potreban i da je njegova misija trebalo davno da bude ukinuta.

Kako je kazao u video poruci koja je emitovana na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima” u Beogradu, Dejtonski sporazum je glavna odrednica ponašanja Republike Srpske za razliku od “globalista, neoliberala koji su stajali iza raznih visokih predstavnika koji su rekli da taj sporazum treba dorađivati”.

– To nije tačno, okvirni sporazum predviđa svoju detaljizaciju putem 10 aneksa Dejtonskog sporazuma, od čega je jedan Ustav, a ništa konkretnije ne može biti od ustava jedne zemlje. Visoki predstavnik nema ovlašćenja jer je bilo potrebno da mu se kroz neku formu daju neka ovlašćenja, pa je napravljen blef koji je podrazumevao priču o podršci i naporima – istakao je Dodik.

On je naveo je da samo ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom može da bude predmet bilo kojih razgovora i dogovora i ništa izvan toga ne može. Dodik je rekao i da se preispituju odluke koje nisu u skladu sa međunarodnim pravom i navodi da iza njih stoji ogromna politička moć oličena u Stejt departmentu i EU.

– Ali, formalno pravno gledano i suštinski gledano, nemaju pravo na to. To što smo mi u pravu raspirilo je frustraciju kod Bošnjaka koji su naviknuti da im stalno neko drugi rešava probleme i zato su nekako raširili očekivanja od Bajdenove administracije smatrajući da on koji ima neslavne izjave vezane za ovaj region, poput te da su Srbi “loši momci”, sada imaju očekivanja da će doći ovde sa svom silom SAD da slomi jednog Dodika, Čovića, da uništi političke partije i kaže da mora tako biti – naveo je Dodik.

Naglasio je, međutim, da je to samo iluzija i da ne veruje da je i Amerikancima to cilj, kao i da će pokušati da pridobiju i Evropljane za sprovođenje njihovih namera koje su protiv međunarodnog prava.

– Često Evropljani kažu Nemačka je bila podeljena pa je integrisana, što je aluzija da BiH treba da bude integrisana. Da, ali tamo je jedan narod, a ovde tri naroda i tri religije. tamo je jedna ili dve religije, a ovde tri religije istorijski suprotstavljene bez mogućnosti da se pomire u smislu da priznaju istoriju i dođu do zajedničkog stava šta se dešavalo u prošlosti. Svi imaju svoje istorije i svoje budućnosti – zaključio je Dodik.

Tribinom “Republika Srpska pred novim izazovima” Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji počelo je obeležavanje Dana Republike Srpske – 9. januar, kao i 28. februar, dan kada je donet prvi Ustav Srpske.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime