Srna
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnje vreme da se rehabilituje ideja SAD iz 1995. da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH.

Ovu ideju je zastupao tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

Na pitanje Srne da prokomentariše dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, u kojima se navodi da je Klinton 1995. godine, u vreme dešavanja u Srebrenici, imao plan da muslimansko-hrvatska federacija dobije nešto manje od polovine BiH, dok bi Amerikanci izvršili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH, Dodik je ocenio da je sazrelo vreme da se ta ideja rehabilituje i da Srbi konačno dobiju pravo na samoopredeljenje, kao što imaju svi drugu narodi.

– Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političkih predstavnika da se poštuje izvorni Dejton i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Došlo je vrijeme da se ta Klintonova ideja obnovi i da se primene odredbe o građanskim pravima i slobodama, koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopređeljenje kao što imaju u svim normalnim zemljama – istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da BiH ovakva kava jeste nema budućnosti, nema boljeg života za njene građane, niti napretka bilo koje vrste dok se stvari ne pomjere sa mrtve tačke.

– Vreme je da Srpska afirmiše svoje pravo na samoopredeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer svih ovih godina pokazalo se da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao prava sva tri konstitutivna naroda i ostalih – ocenio je Dodik.

On je naglasio da ne zna zašto danas, kada se javno govori o toj istoj ideji, koju su SAD zastupale 1995. godine, to izaziva oštre reakcije, čak i sankcije, uz obrazloženje da je to navodno kršenje Dejtonskog sporazuma.

– Evo 25 godina je od Dejtonskog sporazuma i gđe je BiH!? Nigde. Samo se potvrdilo da je to propali eksperiment međunarodne zajednice. Vreme je da se afirmiše Klintonova ideja i da i Srbi dobiju pravo da izaberu gde i u kakvoj državi žele da žive. Ovo nije njihova država, niti je Srbi tako doživljavaju. Njihova država je Republika Srpska – konstatovao je Dodik.

Prema dokumentima sa kojih je skinut pečat poverljivosti, tadašnji američki predsjednik Bil Klinton tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da ustupi teritoriju Srbima da bi se okončao rat u BiH.

Dokumenti su nedavno objavljeni i sadrže Klintonov tajni plan za BiH, a potiču iz 1995. godine u vreme dešavanja u Srebrenici i nekoliko meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, objavio je londonski “Gardijan”.

Prema tom planu, federacija Muslimana i Hrvata trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili i pritisak na muslimansku stranu da pristane na mogućnost da Srbi u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH.

– Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu – predviđao je Klintonov plan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime