Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smeju biti zaboravljeni i da je Republika Srpska jedina garancija opstanka i slobode srpskog naroda.

U Sijekovcu kod Broda obeleženo je 27 godina od ubistva 46 srpskih civila, koje su počinili pripadnici regularnih vojnih snaga Hrvatske i i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.

Dodik je naglasio da je stradanje u martu 1992. godine bilo stravično, jer su ubijeni civili na pragovima svojih kuća.

– Naša sveta dužnost jeste da gajimo sećanje na nevino stradale u Sijekovcu i njihovim porodicama pomognemo koliko možemo. Naša je obaveza da ne gubimo sećanje i da svake godine obeležavamo ovo veliko stradanje. To će biti i jasna poruka za one koji su zločin počinili – rekao je on.

Dodik je ukazao da za njih očigledno postoje neka druga pravila, jer ne postoji kazna za zločince, a kamoli za ulazak jedinica iz Hrvatske. Prema njegovim rečima, ljudi u Sijekovcu ubijani su samo zato što pripadaju srpskom narodu.

Podsetio je da su zločini i genocid nad srpskim narodom počinjeni i u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu, Jadovnu, Brodu na Drini, Hercegovini, Šušnjarima i ostalim stratištima.

– I u poslednjem ratu stradali smo u Sarajevu, Tuzli, Sijekovcu, nisu dozvolili kiseonik za bebe u Banjaluci. Počinjena je i agresija NATO nad srpskim narodom, što ne smemo zaboraviti i sigurno je da dok se ja pitam BiH neće postati član ovog saveza – naglasio je Dodik.

On je ponovio da su države srpskog naroda Republika Srpska i Srbija, da BiH ne daje nikakvu sigurnost, da je ona eksperiment međunarodnog faktora koji je ignorisao srpsko nacionalno pitanje. Prema njegovim rečima, srpski narod mora da se okupi oko Republike Srpske.

– Republika Srpska je naš život i nema slobode za srpski narod ako nema državu. U uslovima u kojima živimo i u periodu stalnog osporavanja i izolacija, formirali smo nacionalno istorijsko delo Republiku Srpsku, a ponosan sam što je predstavljam u mestu koje je mrzi. Neka žive Srpska i Srbija – zaključio je Dodik.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here