ATAImages
Nezadovoljni rešenjem: Poslanici Skupštine Republike Srpske

Glasanje Milorada Dodika protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu nastavak je njegove sulude politike sukoba sa celim svetom i proglašavanje neprijateljem zemlje sa kojom Srpska ima najveću trgovinsku razmenu. Poručili su ovo poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske uoči sednice na kojoj je razmotren Dodikov veto u Predsedništvu BiH na davanje pomenutog agremana.

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu uopšte došli na sednicu kojoj je na kraju prisustvovalo ukupno 54 poslanika. Po Ustavu BiH veto srpskog člana Predsedništva biva potvrđen ako ga podrži 56 poslanika pa je u startu bilo jasno da Dodik neće imati dovoljan broj glasova da spreči dolazak Fičena na poziciju u Sarajevu.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da ova posebna sednica izaziva politiku izolacije Republike Srpske.

– Smatramo da će biti naneta i politička i ekonomska šteta Srpskoj. Ova politika je neodgovorna i neprincipijelna i mora sa njom da se stane. Ovo će uticati na radna mesta koja imamo tamo. Nemačka je jedan od naših najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera – rekao je Šarović.

Opozicioni kandidat za predsednika Srpske Jelena Trivić (PDP) dodala je da je ovde reč o sumanutoj politici i prekidanju diplomatskih odnosa sa Nemačkom.

– Verujem da je ovo predstava samog jednog čoveka jer ne zna šta da radi u slobodno vreme. Ovo je direktan udar na naše radnike koji su tamo i koji su otišli odavde da tamo nađu posao – navela je Trivićeva.

Funkcioneri SNSD-a i mediji bliski toj stranci optužili su opoziciju da se ne zalaže za srpske nacionalne interese i da odbijaju dati stav o rezoluciji Bundestaga usvojenoj krajem maja u kojoj se poziva čak i na ustavno preuređenje BiH. Trivićeva je odgovorila da nedolazak opozicije na sednicu znači isključivo da ne podržavaju nedavanje agremana, dok je lider PDP-a Branislav Borenović istakao da opozicija ne podržava delove deklaracije Bundestaga, ali je naglasio da taj dokument treba osporavati diplomatskim kanalima, a ne u predizbornoj predstavi.

Na sednici NSRS moglo se čuti da dok je kancelar Nemačke bila Angela Merkel, nije bilo vidljivo da je spoljna politika te zemlje bila direktno usmerena protiv interesa Republike Srpske.

Veto oboren više od 15 puta

Institut vitalnog entitetskog interesa jedan je od najvažnijih mehanizama odbrane Republike Srpske koji je stekla pregovorima u Dejtonu. Pravo koje je dato srpskom članu Predsedništva da stavi veto na sve odluke tog tela za koje smatra da ugrožavaju interese Srpske u proteklih dvadeset godina korišćeno je sporadično, tek nekoliko puta tokom mandata. Od dolaska Milorada Dodika u Predsedništvo, pokretanje veta postalo je stalna praksa koja je završavala burnim sednicama Narodne skupštine koje je Dodik uglavnom koristio za vređanje političkih protivnika. Na početku ovog mandata, Dodik je za svaki veto imao sigurnu dvotrećinsku većinu u NSRS, ali je odlaskom DNS-a u opoziciju i podelom Socijalističke partije na dva dela bez te većine ostao, te je za svako pokretanje vitalnog entitetskog interesa praktično zavisio od glasova opozicije. U takvom odnosu snaga, samo za godinu i po, Dodik nije dobio podršku za više od 15 tačaka usvojenih u Predsedništvu koje je proglasio štetnim po vitalni interes Republike Srpske.

Radović: Ugroženo 100.000 naših ljudi

Poslanik SDS-a u NSRS Milan Radović (na slici) ocenio je za “Vesti” da je obrazloženje vladajuće strukture u Srpskoj da je Dodikov veto na davanje agremana Fičenu odgovor na rezoluciju Bundestaga besmisleno.

– Mogli smo i mi odgovoriti sličnim dokumentom na tu rezoluciju i SDS bi to podržao. Ali, uskraćivanje agremana znači da legitimnom predstavniku jedne zemlje ne date da dođe na njihovu rezidentnu teritoriju u drugu zemlju. To se u nekim krugovima može tumačiti kao neprijateljski čin. Da li neprijatelji RS žele da mi to uradimo? Mislim da jedva čekaju. Kome to odgovara? Nama najmanje, zato što imamo veliku privrednu saradnju sa Nemačkom, oko 100.000 naših ljudi radi tamo. Zamislite da su svi oni kod nas birou, nema šanse da bi mogli da ih zaposlimo, a tek zamislite šta bi bilo sa ovom zemljom da nema njihovih doznaka koje redovno šalju. Ovim Dodikovim potezom mi ugrožavamo te ljude – istakao je Radović.