Tanjug
Milorad Dodik

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom.

Reč je o ikoni koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradena iz oblasti Lugansk.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

“U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom”, kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo “ukrajinske kulturne baštine”, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu “internet-resursa” i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

“Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otudjena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otudjenih predmeta koje Ukrajina potražuje”, navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je danas Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavjući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrdjeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.

1 COMMENT

  1. Ovaj čovek nema obraz. Političarima je sve slika i procenat. Daj, bre, izvini se ljudima ako si hrišćanin, nisi je ti ukrao odande. To je pravoslavna ikona, nije to frižider ili televizor. Borba za istinu, kakva ujdurma…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here