Dodiku Putinov vetar u leđa

0

Predizborni adut: Automobil SNSD-a sa likom Milorada Dodika i Vladimira Putina
 

– Kod vas će uskoro biti izbori. Želim da vam poželim uspeh. Znam da vas znatan broj birača podržava, to je već danas jasno – rekao je Putin.

Poseta je došla možda preuranjeno za predizborni rejting lidera SNSD-a s obzirom da se izbori u BiH održavaju tek 12. oktobra, ali se poklopila sa (ne)očekivanim javnim pridikama američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, koji je srpskoj vladi zamerio što na 70-godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu poziva prvog čoveka Kremlja.

 

Više sluša lobiste nego Beograd

Na pitanje da li Dodik svoju politiku konstantne pretnje da će RS otcepiti iz Federacije vodi samostalno ili u tome ima i prećutnu podršku Beograda, analitičar Branko Radun kaže da sve zavisi kako i kad te zahteve iznosi u javnost.

– Dodik je dosta nezavistan političar i često radi na svoju ruku. Ima svoje lobije u Rusiji, SAD i u Izraelu i možda više po tom pitanju kontaktira njih nego zvanični Beograd – kaže Radun za "Vesti".

Neukrotivi Dodik je tako još jednom pokazao da se teško disciplinuje i da u momentu kada se Beograd distancira od njega može da računa na podršku sa mnogo većom težinom za pretežno rusofilsko biračko telo u RS. Informacija o poseti Dodika Moskvi, a posebno vest da je lično dobio preizbornu podršku Putina, izazvala je najviše polemike u RS.

Prema mišljenju stručnjaka, ova Putinova poruka može imati uticaja na rezultat izbora, ali teško je proceniti da li će biti i presudna. S druge strane, po mišljenju analitičara, nije dobro da u drugom planu ostanu ekonomski rezultati posete, i da se sve predstavi kao predizborna priča. O tome je juče, po povratku iz Rusije, na konferenciji za novinare govorio i sam Dodik.

– Ovo je bio zvaničan sastanak koji je održan u Kremlju i imali smo priliku da se zahvalimo predsedniku Putinu za podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ruska Federacija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Saveta za implementaciju mira i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Imali smo priliku da se zahvalimo predsedniku Putinu na kontinuiranoj podršci koju nam Rusija pruža i što je od velikog značaja za Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

On je dodao da je ova podrška važna pre svega zbog toga što su visoki predstavnici u Savetu bezbednosti u svojim izveštajima o BiH uvek iznosili neistine o Republici Srpskoj.

– Dobili smo potvrdu da će i na budućim sastancima Ruska Federacija uvažavati informacije koje dođu iz Srpske – naglasio je Dodik.
 

Ni reč o krimskom receptu

Podsećamo, nedavno je nemački analitičar Bodo Veber izašao sa tvrdnjom da je Dodik planirao da krene u secesiju Srpske rukovodeći se primerom Krima. U tome ga je, navodno sprečio premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je ostalo nedorečeno kakav je odgovor dobio u Moskvi, kojoj se takođe obratio za pomoć.

Prema njegovim rečima, Putin je dao apsolutnu podršku svim projektima i saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

– Vlada Ruske Federacije je kroz rebalans budžeta predvidela kredit za Republiku Srpsku, a putem jedne banke ćemo zatvoriti taj kredit i tako nećemo imati neugodnosti zbog Parlamenta BiH – izjavio je Dodik.
 

Prema transkriptu razgovora Putina i Dodika, objavljenom na zvaničnoj internet stranici predsednika Ruske Federacije, dvojica zvaničnika su govorili o ekonomskim odnosima između Republike Srpske i Rusije, dešavanjima na međunarodnoj sceni, ali i proteklim regionalnim izborima u Rusiji i predstojećim u Srpskoj i BiH.

– Iako su podaci o trgovini i ekonomskoj saradnji prilično skromni, promet raste i povećan je za četvrtinu u poslednjih nekoliko godina. Sada su teška vremena na međunarodnoj sceni, kako u Evropi, tako i u globalnoj ekonomiji, ali naši odnosi se uspešno razvijaju, što je bitan faktor za situaciju u celom regionu – rekao je ruski predsednik.

 

Rusi čuvaju RS i Dejton: Dragomir Anđelković
 

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, okretanje Dodika Rusiji je razumljivo s obzirom da Rusija "jedina na međunarodnoj sceni garantuje opstanak Srpske".
 

– Za razliku od drugih velikih igrača, Rusi su se uvek zalagali za dejtonsku BiH. Uprkos činjenici da Dodik ponekad suviše forsira tu priču, on na takav način ne škodi Srbiji koja nema potrebu da u medijima u tolikoj meri ističe svoje dobre odnose s Moskvom – rekao je Anđelković.

 

Izuzetan sporazum sa Gaspromom

Premijerka RS Željka Cvijanović potpisala je sporazum sa Gaspromom koji Republici Srpskoj omogućava nabavku gasa bez posrednika, što će isključiti bilo kakvu zavisnost ovog entiteta u nabavci ovog energenta. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević ocenio je da sporazum sa Moskvom doprinosi privrednoj stabilizaciji Republike Srpske, BiH i regiona.

– Možda i nismo u ovom trenutku svesni šta je dogovoreno u Rusiji. To su toliko veliki benefiti i dobre pogodnosti, ne samo za RS, nego i za ceo region – rekao je Kovačević.

 

Zadovoljna i koalicija

Razgovorom u Moskvi prezadovoljni su i Dodikovi koalicioni partneri. Lider Socijalističke partije Petar Đokić ocenio je da je to bio važan događaj, koji trajno čini prilog istoriji odnosa Republike Srpske sa Rusijom i daje Srpskoj dodatan osećaj sigurnosti.

– Zahvalni smo na ogromnom naporu i podršci koju Ruska Federacija daje RS, a posebno na ulozi predsednika Putina – rekao je Đokić.

Šef DNS-a Marko Pavić smatra da je sastanak sa Putinom od izuzetne važnosti za Republiku Srpsku.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here