EPA/Dumitru Doru
Moldavija

Predsednica Moldavije Maja Sandu realizuje u zemlji ukrajinski scenario koji je u suprotnosti sa interesima republike i države, izjavio je za Sputnjik bivši moldavski predsednik Igor Dodon.

– Deklaracije moldavske predsednice, njena spremnost da povede Moldaviju putem Ukrajine, njena namera da integriše Moldaviju u NATO nemaju nikakve veze ni sa interesima zemlje ni sa interesima građana – ocenio je Dodon.

Prema njegovim rečima, Sandu strogo prati isti scenario koji je sproveden u Ukrajini: likvidira opoziciju, zatvara televizijske kanale na ruskom jeziku, naoružava Moldaviju. Takvi koraci Kijeva doveli su do sadašnje situacije u regionu.

– Moldavci žele mir, očuvanje državnosti i neutralnosti, prijateljstvo i strateško partnerstvo sa Rusijom. Naši građani ne žele ni sa kim da ratuju, ne žele da postanu topovsko meso u nečijim geopolitičkim igrama – naglasio je Dodon.

Istraživanja javnog mnjenja u Moldaviji pokazuju da je više od 60 odsto stanovništva zemlje za bliske odnose sa Rusijom, još 21 odsto smatra da su potrebni barem neutralni odnosi. Takođe, skoro 65 odsto je za razvoj ekonomskih odnosa sa Rusijom.

SAD izdvajaju 135 miliona dolara za Moldaviju i Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će predati 135 miliona dolara za „podršku ekonomskom oporavku“ Moldavije i Ukrajine.

“Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je danas da će Američko-ruski investicioni fond, u partnerstvu sa Kongresom SAD, prebaciti više od 154 miliona dolara… Od čega 135 miliona dolara u ‘Western NIS Enterprise Fund’ za podršku ekonomskom oporavku Ukrajine i Moldavije”, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu USAID-a.

Kako se navodi u saopštenju, još 18 miliona dolara biće usmereno Američko-ruskom fondu za ekonomski i pravni razvoj (USRF, proglašen u Rusiji kao nepoželjna strana organizacija) za „podršku civilnom društvu i nezavisnim medijima“ u Rusiji.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije u intervjuu za Sputnjik izjavio da Zapad sada za ulogu „sledeće Ukrajine“ razmatra Moldaviju, a njena predsednica Maja Sandu praktično je spremna na sve.

Moldavske vlasti više puta su izjavljivale da su odnosi sa Moskvom od februara 2022. godine praktično zamrznuti i održavaju se samo na nivou diplomatskih predstavništava.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here