EPA/Marcin Obara
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki

Događaji u Ukrajini daju šansu da se promeni geopolitička geografija Evrope i da se EU proširi na geografske granice evropskog kontinenta, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

– Pred nama se otvorila istorijska šansa – Ukrajina će dobiti suverenitet, slobodu, Poljska će imati sigurnost na svojim granicama, a Evropa – vekove mira, bez pretnje ruskog imperijalizma. Treba da težimo tome da se granice EU poklapaju sa geografskim granicama Evrope. Ukrajina i druge zemlje Istočne Evrope – bratski narodi Poljske, Francuske i Španije. Ulog u tom ratu za Poljsku je promena geopolitičke putanje – rekao je Moravjecki.
Kako je dodao, „ovo je šansa jednom u sto godina da se Evropa pročisti, da se promeni politička geografija kontinenta, da se stvori nova bezbednosna arhitektura, da se nacrta nova karta Evrope, oslobođene stalne pretnje od Rusije“.
Po mišljenju Moravjeckog, događaji u Ukrajini daju šansu Evropskoj uniji da „uvuče Ukrajinu, a možda posle izvesnog vremena i Belorusiju u orbitu evropskih struktura“.
– Iz ovog sukoba će se roditi novi geopolitički poredak – zaključio je poljski premijer.

23 COMMENTS

  1. Znaci u prevodu, kada Evropa pripaja teritorije sebi i Nato uvlaci u svoju”zastitu” to je legitimno i u redu. Kada vi rusite drugima suverenitet to je demokratski.

  2. Види пољске будале. Набројао је братске им католичке народе Европе. Братски им народ наравно, нису Руси. Пољаци би могли да се потруде и објасне своје порекло. То није једноставно зато што је њихова земља добила назив због чињенице да Пољаци живе на великој ливади, на пољу. Просечна надморска висина Пољске није већа од 30 метара. Због тога јужни, једини, мали планински део Пољске би требао припадати некој другој земљи, што је вероватно био случај кад су Пољаци именовали своју земљу и одвојили се од Словенских племена северне Европе.

  3. On zna evropske granice Ural masiv,reka ural crno more,bosfor.
    Jarane to bez ,,nuklearnog nece biti,, a posle njega zivi ce da proklinju sto su zivi.
    Ovaki danas vode evropu….

  4. Mišljenje mu jeubi bože, još samo da se narodi Francuske i Španije slože, da su jim Poljaci braća! Gde baš njih nađoše!

  5. Umesto poslednje rečenice njegovog intervjua bi trebalo da stoji: “iz ovoga će se roditi nuklearni rat.”

  6. Gospodin je upravu, Evropa treba da se procisti, ali od takvih kakav je on i slicni. Nadam se da ce to Poljski i kako ih on nazva njihovi bratski narodi iz Francuske, Spanije, Nemacke i td. sami uraditi, bez pomoci Rusije; laksa opcija.

  7. Crtacete granice Evrope bez navodnog uticaja Rusije, ali vas to ne oslobadja od kancerogenog uticaja Amerike!!! Imace Evropa gospodara bas kakvog je i zasluzila, prejahace vas kauboji uzduz i popreko…

  8. Европа је континент само у главама Европљана. Географски гледано само полуострво Азије. Евроазијски континент званично. Пољска је одувек била потрошна роба у Ватиканско католичком крсташком рату против православља. После другог светског рата добила је 1/3 територије и велики излаз на Балтик на рачун Немачке захваљујући СССРу.

    • Putin neće dobiti rat. Ne može Rusija pobijediti najrazvijeniji dio svijeta kojega čini milijardu ljudi i koji je 15 puta razvijeniji od Rusije.
      Oni su već sada izgubili jer ne mogu niti pola Ukrajine zauzeti, a područje koje su zauzeli potpuno su uništili.

      • Koji je to razvijeni svet??? Amerika duzna pa ruzna, Nemci ne znaju gde se nalaze,sledi im recesija kakvu ne pamte.. Italijani u duznickom ropstvu, da ne kazem raspadu..Francuzi takodje.. Citav nato ratuje trenutno u Ukrajini protiv Rusije.. I ne treba biti mnogo pametan ko ce pobediti.. Cekaju Rusi da ova Anglosaksonska banda krene.

  9. Kakve interesantne ideje donosi ova demokratija.zabrana novina,zabrana ruske kulture,zabrana sportistima.a svi ostali moraju dobro da paze da slučajno ne kažu nešto što nije u skladu sa smernicama.da li ovo podseća na najbolja vremena fašizma?

  10. Ovaj Mazovjecki je izgleda sin od onog bivšeg Mazovjeckog . I jedan i drugi , promašenih političari . Inače , tačno je da. Si Poljaci veliki rasisti .A gospodin Martinuš , teško greši , nepoznavanjem činjenica . Njegova stvar .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here