EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Rusija i Turska dogovorile su se da uspostave primirje duž cele linije kontakta u zoni deeskalacije u sirijskoj provinciji Idlib, koje će u ponoć stupiti na snagu, navodi se u zajedničkom saopštenju o ishodu pregovora lidera dve zemlje Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erodgana.

Saopštenje je na konferenciji za novinare pročitao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi TASS.

“Dogovorili su se o sledećem: da okončaju neprijateljstva duž cele linije kontakta u zoni deeskalacije u Idlibu, počevši od 00.01 časova 6. marta 2020”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se sa turskim predsednikom usaglasio oko zajedničkog dokumenta za proces rešenja krize u Siriji.

Putin je ocenio da su Rusija i Turska postigle “prihvatljivo rešenje” za krizu u sirijskoj provinciji Idlibu.

Rojters navodi, pozivajući se na saopštenje dve strane posle pregovora, da su se Turska i Rusija dogovorile da se uspostavi bezbednosni koridor duž glavnog puta u Idlibu i da vrše zajedničke patrole od 15. marta.

U zajedničkom saopštenju, koji su pročitali šefovi diplomatija dve zemlje, navodi se da će se bezbednosni koridor protezati šest kilometara severno i šest kilometara južno od autoputa M4.

Sastanak predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, trajao je skoro šest sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here