EPA/Christian Bruna
Beč

Austrijska vlada dogovorila je dugo razmatranu “kočnicu za cene struje”, sa ciljem umanjenja tereta po građane, a dogovor bi mogao već u sredu da bude usvojen.

Prema dogovoru koalicionih partnera – Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih – svako domaćinstvo će dobiti subvencionisanu cenu struje za 80 odsto prosečne prošlogodišnje potrošnje jednog austrijskog domaćinstva. Granica je određena na 2.900 kilovatsati, a za sve preko toga plaćaće se aktuelna cena na tržištu.

Pregovori ministarstava energetike i finansija završeni su dogovorom da cena kilovat sata struje za oko 2.900 potrošenih kilovatsati po domaćinstvu bude na 10 centi, a kada se prekorači ta potrošnja ona će biti po uobičajenoj tržišnoj ceni.

Ovaj dogovor, kako kažu u vladi, doneće godišnje rasterećenje domaćinstvima u visini od oko 500 evra, a, ima i za cilj da navede građane na štednju struje. Za sprovođenje ove mere vlada će staviti na raspolaganje oko 2,5 milijardi evra.

– Kočnica za cenu struje će biti usvojena – najavio je kancelar Karl Nehamer dodajući da će mera biti usvojena u sredu na vladi, kako bi se što pre mogla primeniti.

Trenutno, dodao je, radi se na poslednjim detaljima. Inače, parlament meru vlade mora da odobri, a to će uraditi u oktobru, pa će rasterećenje početi da se primenjuje od decembra.

Vlada planira ne samo rasterećenje za domaćinstva, već i za privrednike, posebno za mala i srednja preduzeća, ali još nije postigla konačan dogovor oko takvih mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here