EPA

Beč treba da postane sedište nove „platforme za koordinaciju migracione politike”, neočekivani je ishod dvodnevne konferencije ministara unutrašnjih poslova i predstavnika iz 18 zemalja i EU.

Cilj nove platforme je da se mere EU i država Zapadnog Balkana učine efikasnijim, objasnio je domaćin konferencije ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

On je kazao da je i za njega bilo iznenađenje da je postignut veoma brzo dogovor.

Nova platforma će se, kako je objasnio, fokusirati na saradnju u zaštiti spoljnih granica, vraćanje migranata bez prava na azil, borbu protiv krijumčara i izgradnju brzog i efikasnog postupka za pružanje azila.

Nova ustanova ne treba, kako je rekao, da bude nikakva nova agencija ili institucija EU, već ima za cilj samo da korisne mere bolje koordiniše.

O operativnom delovanju, prema rečima Nehamera, biće razgovarano na idućoj konferenciji na jesen.

Od nove platforme ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer očekuje neku vrstu „sistema za rano upozorenje”.

Kroz redovnu razmenu iskustava zemalja koje učestvuju i institucija EU može se brže reagovati na sve promene, kazao je on.

Nemačka, prema njegovim rečima, podržava „genijalnu ideju” uspostavljanja takve platforme u borbi protiv iregularne migracije.

– Tema migracije će nas još dugo godina okupirati. Trenutno smo u Nemačkoj suočeni sa jasno rastućim brojkama migracije, sa 300 do 400 migranata dnevno, nivo kakav je bio pre koronavirus krize – objasnio je Zehofer.

Preneo je da su njegove kolege država Zapadnog Balkana, koji su putem video linka učestvovali na bečkom skupu, ukazali na povećanje aktivnosti duž migratnske rute.

Na konferenciji učesnici su se saglasili da je potrebna još tešnja saradnja u Evropi, ali i sa zemljama Zapadnog Balkana, te državama porekla i tranzita migranata.

Evropski komesar za migracije Margaritis Shinas, takođe, je ocenio da je ideja osnivanja koordinacione platforme interesantna i ispravna.

On je dodao da se Austrija razvija u glavnog aktera evropske migracione politike.

Prema njegovim rečima platforma treba da bude fleksibilni operativni instrument.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je putem video linka učestvovao i na konferenciji za štampu, kritikovao je činjenicu da su trenutno pojedini sistemi za razmenu informacija dostupni samo članicama EU, te da je neophodna bolja komunikacija EU i država Zapadnog Balkana.

Shinas je na to odgovorio da EU zemlje Zapadnog Balkana smatraju „proširenom porodicom” i da treba intenzivirati saradnju.

Zehofer je ukazao da ne postoji niti jedna članica EU koja problem migracije može sama rešiti.

Nemačka, tokom predsedavanja EU do kraja godine, prema njegovim rečima, želi da se fokusira na pregovore o zajedničkom sistemu za azil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here