Dojava o bombi poremetila proslavu Šrederovog rođendana

0

Gerhard Šreder, bivši nemački premijer
 

Sinoćnom slavlju prisustvovao je i ambasador Rusije u Nemačkoj Vladimir Grinin.

Pošto je hotel u kojem je organizovana svečanost, dobio poziv u kojem se preti "zlokobnim događajem", evakuisan je i policija je izvršila pretres pa su zvanice tek posle 23 časa mogle da se vrate.

 

Više nemačkih medija među kojima su nedeljnik Špigel i dnevnik Bild, objavilo je da je uzrok bila dojava o postavljanju bombe. Šrederovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegova odbrana ruske politike u ukrajinskoj krizi naišli su na brojne kritike u Nemačkoj.

 

Šreder koji je bio nemački kancelar između 1998. i 2005, sada je predsednik nadzornog odbora Severnog toka, gasovoda koji povezuje Rusiju i Evropu preko Baltičkog mora.

 

Prethodna proslava Šrederovog rođendana koju je sponozorisao Severni tok i kojoj je prisustvovao Putin, izazvala je takođe polemiku. Šrederove fotografije na kojima je nasmejan i srdačno se pozdravlja sa Putinom, izazvale su toliku buru da se nemačka vlada ogradila od bivšeg kancelara.

 

U intervjuu koji je u nedelju objavio dnevnik Velt, Šreder je rekao da je Evropska unija glavni krivac za ukrajinsku krizu pošto je primorala Kijev da bira između EU i Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here