EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Rusije Vladimir Putin

U Srbiji su sve žešći protesti protiv predsednika Aleksandra Vučića. Za to vreme, ruski političari s mrštenjem reaguju na nemire u Beogradu. Srbija je, naime, tradicionalno blisko povezana sa Rusijom, piše Dojče vele.

Onaj ko kao Rus putuje u Srbiju, taj je oduševljen: “Srbi vole Ruse”! Gostoljubivi su, prijatni, jezici su slični. To oduševljenje nije samo deo svakodnevnog folklora, već važi i za brojne političare. Ili je možda bolje rečeno: važilo je. Do sada. Aktuelni protesti protiv Aleksandra Vučića to bi možda mogli da promene. Zbog toga Moskva ovih dana sa zabrinutošću gleda u pravcu Beograda.

Predsednik Srbije važi za nekog ko je prijateljski raspoložen prema Rusiji, a njegova politika prema Kremlju je predvidiva. Pitanje je samo koliko će dugo on još ostati na vlasti? Njegova zemlja jedna je od retkih preostalih saveznica Rusije u Evropi. Šta će se dogoditi ako Vučić ode? Da li će se nad bilateralnu politiku nadviti senke? Preti li kraj rusko-srpskom prijateljstvu?

Osim političkih, na kocki su i ekonomski interesi. Srbija kupuje rusko oružje i ruske sirovine. Beograd je zainteresovan za ruski gasovod Turski tok koji je trenutno u izgradnji. Jedan deo gasovoda trebalo bi da prođe kroz južnu Srbiju, blizu Kosova.

Oleg Bondarenko iz ruske Fondacije za naprednu politiku, smatra da je sve to ugroženo ukoliko predsednik Vučić bude primoran da napusti svoju funkciju. Taj ekspert u razgovoru za DW izražava zabrinutost za ruske investicije u privredu Srbije i stabilnost na Kosovu:

– Rusiji je potrebna stabilna Srbija, predvidiv predsednik, kao što je Aleksandar Vučić – kaže Bondarenko. On pretpostavlja da Zapad ima umešane prste i da vrši pritisak na Vučića kako bi on – kao prvi predsednik Srbije – priznao nezavisnost Kosova.

– Činjenica je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja odbija da Rusiji uvede sankcije. Za Moskvu je zato Beograd ključ za evropsku politiku. Aktuelni protesti u velikoj meri će oslabiti srpsko-ruske veze – zaključuje Bondarenko u razgovoru za Dojče vele.

S njim se ne slaže moskovski publicista Ivan Preobraženski:

– Ništa bitno se neće promeniti. Od početka Vučićevog predsedničkog mandata, Moskva u njemu nije videla zaista proruskog političara. Uprkos tome, to nije sprečilo ruskog predsednika Putina da izgradi dobre veze sa rukovodstvom Srbije – Preobraženski.

On takođe sumnja da će doći do promene vlasti u Beogradu. “Čak i kada bi do toga došlo, i u nekoj novoj koaliciji našlo bi se dovoljno simpatizera Moskve”, pretpostavlja Preobraženski.

Kao i Bondarenko, i Preobraženski smatra da Srbija ima ključnu ulogu za evropsku politiku Rusije: “Gubitak Srbije bio bi isto što i gubitak Balkana”, posebno zbog toga što Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji. Ali, Bondarenko ne veruje da bi eventualna promena vlasti u Beogradu promenila prorusku orijentaciju Srba.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here