EPA
Potpisan sporazum: Milošević i Klinton 1995. u Parizu

U američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu pre tačno 24 godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, posle koga je okončan krvavi, četvorogodišnji sukob proistekao raspadom Jugoslavije.

Odlukama koje su potpisali Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, kao predstavnici i garanti sporazuma u ime sva tri naroda u Bosni uspostavljen je nov ustavno-pravni poredak sa jednom državom i dva entiteta: Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

Ovaj datum od tada je i praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Komentarišući ovaj datum, predsednik vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je RS opredeljena za izvorni Dejtonski sporazum i evropski put BiH, kao i da do svih promena mora da se dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Iz Republike Srpske nikada nećete čuti stav koji ide na štetu druga dva naroda. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće – rekao je Višković.

On je naglasio da je pre 24 godine u Dejtonu dobijen mir i priznata Republika Srpska.

– To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bitisanja na ovim prostorima – naglasio je predsednik vlade Republike Srpske.

Geopolitički stručnjak, penzionisani general Radovan Radinović, ocenjujući šta je Dejton doneo, a šta odneo Srbima u Bosni, naglašava da je glavni benefit bilo uspostavljanje države.

– Jugoslavija je bila žrtva ratova za razbijanje država. Otuda je Dejtonski sporazum doneo Srbima državu kao jedini i pravi dobitak. Odneo je iluziju da bi Srbi, s obzirom na procenat teritorije koji su držali pod kontrolom, mogli da dobiju više – kaže za “Vesti” Radinović.

On ističe da očuvanje Srpske mora biti nacionalni interes i RS i Srbije.

– Stvaranjem Srpske faktički je poražen pokušaj uspostavljanja unitarne Bosne i otuda je bitno stalno insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma kao garanta da ta ideja nikada neće biti ostvarljiva. Plašim se da bi pokušaji revidiranja ili ukidanja Dejtona Srpsku odvelo u redukciju entitetskih prava, a sve pod firmom izgradnje funkcionalne BiH – upozorava naš sagovornik.

Srpska baš zbog toga uporno zahteva vraćanje izvornom Dejtonu, a njen premijer Radovan Višković razlog za to vidi u intervencijama dosadašnjih visokih predstavnika u BiH, koji su od toga odstupali.

– Samo ako budemo dosledno poštovali ono što je navedeno u Dejtonu, imamo budućnost. Srpska je opredeljena za poštovanje Dejtona, ali i za evropski put BiH. Naše poruke su jasne. Mi uvažavamo i poštujemo Dejtonski sporazum i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena u Dejtonu, a sve izvan toga nije prihvatljivo – kategoričan je Višković.

Temelj opstanka Srpske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske 24. godišnjicu od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana kojim, kako je rekao, “Republika Srpska slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda”.

– Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi rat i doneo mir i do danas je najčvršći temelj koji štiti ustavnu poziciju Republike Srpske i interese srpskog narod u BiH. U ovako složenim političkim okolnostima u BiH, Republika Srpska svoju budućnost, stabilnost i prosperitet može da gradi samo na čvrstom dejtonskom temelju. Zato su najviše institucije Republike odlučne u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao temelja opstanka i daljeg jačanja Srpske – naglasio je Čubrilović.