Medija centar Beograd

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je da je Dejtonskim sporazumom, čija se dvadesetpetogodišnjica danas obeležava, potvrđena dugogodišnja hrabra i istrajna borba srpskog naroda preko Drine za svoju slobodu.

Popović je istakao da su, posle užasnih stradanja i velikih žrtava kroz vekove, a posebno tokom Drugog svetskog rata, ostvarene nade mnogih generacija u velikoj pobedi stvaranja Republike Srpske.

– Od pokliča hrabrih junaka sa Romanije, Majevice, Ozrena i Manjače i hrabrog srca Spomenka Gostića, do popaljenih bratunačkih sela i srpskih mučenika Podrinja, Mrkonjić Grada, Šipova i drugih nebrojenih stradalnih mesta kovana je slobodna srpska teritorija, kao večni garant slobode, budućnosti i napretka prekodrinskih Srba – naveo je Popović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je najpreči zadatak danas da se sačuva to nasleđe velike i požrtvovane borbe srpskog naroda i da se nikada ne dozvoli da bilo ko naruši Dejtonske principe na kojima je utvrđeno postojanje, nadležnosti i ustavni položaj Republike Srpske.

– Srbija, kao matica čitavog srpskog naroda i naše državno rukovodstvo u potpunosti je posvećeno ovoj obavezi i ovom zavetu -, naglašava Popović.

On je ukazao da i predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije snaženjem kulture sećanja na naše zajedničke pobede i stradanja, jačanjem ekonomskih i kulturnih veza i podrškom razvoju Republike Srpske, dosledno i neodustajno sprovode sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske, jačajući njene institucije i gradeći njenu snagu u vremenima izazova i pritisaka.

– Naše zajedništvo i nacionalno jedinstvo najveća su naša snaga i čvrsto pouzdanje da niko nikada neće moći da ukine Republiku Srpsku. Dok je Srba, biće i Republike Srpske – zaključio je Popović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here