Dok knjižari štrajkuju direktor prodaje knjige

0

Stara Gecina knjižara

Dok su radnici sedeli, istrajni u svojim zahtevima zbog kojih su objavili štrajk pre tri dana, Pantović je ljubazno usluživao kupce.

 

"Otkako smo preuzeli ‘Prosvetu’ isplatili smo 80 odsto duga", izjavio je Pantović novinarima i dodao da je od Agencije za privatizaciju tražio produženje roka za isplatu preostalih dugovanja.

 

On je rekao da je prinuđen da proda deo prostora u Čika Ljubinoj 1 ili u Dobračinoj ulici, da mu to omogućava i kupoprodajni ugovor, ali da to sindikati "Prosvete" osporavaju.

Pantović tvrdi da jedan broj ljudi iz "Prosvete" hoće da radi, ali "ne mogu zbog ostalih". Članovi štrajkačkog odbora insistiraju da novi vlasnik izmiri sva dugovanja i obaveze po ugovoru i da će onda prekinuti obustavu rada.

Pantović je u 16 sati napustio knjižaru "Geca Kon", a štrajkači su ostali do isteka radnog vremena.

 

Kupovine "Prosvete" bila je unosan posao baš zbog lokala u Knez Mihajlovoj ulici u kome je i smeštena knjižara "Geca Kon". Lokal se nalazi u kući čuvenog beogradskog izdavača Gece Kona (1873-1941) u kojoj već više od sto godina postoji knjižara. Međutim, ovu lokaciju Vlada Srbije je 5. februara 2009. proglasila spomenikom kulture na predlog Ministarstva kulture.

 

Odlukom vlade propisuje se očuvanje autentične namene lokala u prizemlju u funkciji knjižarske delatnosti, a propisano je i da enterijer bude sačuvan u meri u kojoj je to moguće – vraćanjem autentičnih elemenata koji nedostaju, kao i da u prostoru knjižare bude obezbeđeno i memorijalno mesto sa akcentom na ličnost i delo Kona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here