Hadži Marko Vujičić
Profesor Gideon Grajf

Prošlog petka, Vladi Republike Srpske u Banjaluci predstavljen je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine. Predsednik komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, o nalazima izveštaja govorio je za Radio-televiziju Republike Srpske.

Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine radila je dvije godine. U javnost su izašli sa više 1.200 stranica izvještaja.

– Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji čovječanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni događaji nisu genocid ni na koji način i mi smo to dokazali. Dakle, ne to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali – naglašava Gideon Grajf, predsednik međunarodne nezavisne komisje za istraživanje stradanja u Srebrenici.

Dodaje da se nije radilo o genocidu i da se ne može nazvati genocid, a ako neko koristi taj termin, kaže Grajf – treba ga izbrisati iz istorije.

– To je važno zato što su optužbe o počinjenom genocidu veoma ozbiljne, zato što odluka o činjenju genocida predstavlja težak zločin, a u ovom slučaju to djelo ne postoji. Naravno počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazvati genocid i mislim da je to veoma važno – ističe Grajf.

Na izveštaju je, kaže Gideon Grajf, radilo 10 stručnjaka iz različitih oblasti. Uveren je da su tačno prikazali šta se dešavalo u Srebrenici.

– Drugi zaključak se odnosi na broj žrtava. Taj broj smo korigovali. Nije bilo više od 3.714 žrtava. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba da bude zapisan u istoriji, ni manje ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svjesni ali broj žrtava je takođe bitan – ukazuje Grajf.

Namera Komisije je bila da izvještaj bude objektivan, naučno utemeljen, autentičan i pouzdan, kaže Grajf i ističe da su se bavili i srpskim žrtvama.

– Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992, možda i ranije napadani su srpski civili. Umjesto da se srpska strana optužuje za agresiju treba optužiti drugu stranu. Dakle, nešto se desilo u međuvremenu, agresor je postao žrtva, a žrtva agresor. Mi smo to ispravili – ističe Grajf.

Činjenice, kaže Grajf, treba da budu jedini faktor kada opisujemo istorijske događaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here