Dokazano: Asteroid pobio dinosauruse!

0

Pre 65 miliona godina asteroid je pokazao da je priroda jača od stvorenja na Zemlji
 

Panel od 41 naučnika iz čitavog sveta ispitao je dvadesetogodišnje istraživanje o udaru asteroida u našu planetu, što je stvorilo "pakleno okruženje" prije 65 miliona godina i zbrisalo sa lica Zemlje više od polovine živih vrsta.

 

Naučnici nisu mogli da se usaglase o tome da li je izumiranje dinosaurusa izazvao asterodi ili veoma snažna vulkanska aktivnost na području današnje Indije, koja je trajala oko milion i po godina.

 

1.000.000.000 puta jači od atomske bombe!

Procenjuje se da je pre 65 miliona godina asteroid udario u Zemlju snagom koja je bila milijardu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. Naučnici koji su radili na studiji analizirali su radove paleontologa, geohemičara, modelara klime, geofizičara i sedimentologa koji su u poslednje dve decenije sakupljali dokaze o izumiranju vrsta pre već pomenutih 65 miliona godina.

Novu studiju uradili su naučnici iz Evrope, SAD, Meksika, Kanade i Japana, a rezultati su objavljeni u žurnalu "Nauka". Naučnici su potvrdili da je dinosauruse uništio asteroid prečnika 15 kilometara koji je udario u Zemlju na području današnjeg Meksika.

 

"To je izazvalo ogromne požare, zemljotrese jače od deset stepeni Rihterove skale i kontinentalna klizišta koja su pokrenula cunamije", izjavila je Džoana Morgan sa Imperijalnog koledža u Londonu, koja je jedan od autora studije.

 

Morganova je rekla da je "ekser na mrtvački kovčeg" za dinosauruse zakucan kada se u atmosferu podigla ogromna količina materijala i obavila čitavu planetu u tamu, što je izazvalo globalnu zimu i "pobilo mnoge vrste koje nisu mogle da se prilagode na ovo pakleno okruženje".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here