partizan.rs

Crvena zvezda je osigurala grupnu fazu Lige Evrope, a protiv Jang Bojsa joj sledi borba da evropsku jesen nastavi u Ligi šampiona, dok Partizan očekuje bitka sa Moldeom za grupnu fazu Lige Evrope. Čitaoci “Vesti” u svojim odgovorima na pitanje mogu li dva naša najtrofejnija kluba da preskoče i te prepreke u Uefinim takmičenjima, pre svega kažu da bilo bi dobro da oba naša kluba nastave takmičenje u evropskim kupovima.

Većina je misli da je Zvezda bliža plasmanu u grupnu fazu Lige šampiona, nego što su šanse Partizana u dvomeču sa norveškim predstavnikom Moldeom. Gotovo je jednoglasno mišljenje da su dosadašnjim nastupima popravili rejting srpskog fudbala, kojem je, kako ocenjuju, besparica glavna prepreka za značajnije rezultate.

 

Miloš Vasić i Marko Damjanovski, Berlin, Nemačka

– Mi kao muzičari imamo usklađene i fudbalske prognoze, iako je jedan partizanovac, a drugi zvezdaš. Mislimo da i Crvena zvezda i Partizan imaju veoma dobre šanse da prođu dalje. Uspesi iz prošlog kola sigurno će im dati dodatnu snagu da se izbore za prolaz u grupnu fazu evropskih takmičenja. Nadamo se da dosadašnji borbeni duh neće splasnuti i da će naši igrači dati sve od sebe. Plasman u grupnu fazu je sam po sebi veliki uspeh za Srbiju i naše klubove. Vidimo da postoje realne šanse da oba kluba nastave dalje takmičenje. Za to je naravno neophodan veliki trud, ali uvek i malo sreće može da odigra odlučujuću ulogu, a mi se svakako nadamo da će u dolazećoj sezoni sreća pratiti naše klubove.

Darko Parlić, Herford, Nemačka

– Obe ekipe mogu da se plasiraju u grupne faze Uefinih takmičenja, Crvena zvezda u Ligu šampiona, a Partizan u Ligu Evrope i duboko verujem u to. Za Zvezdu se nadam da neće ponovo upasti u “grupu smrti” kao prošle sezone i da će se dokopati trećeg mesta u grupi i dočekati proleće u Evropi. To bi bio veliki uspeh mada i sam plasman u grupnu fazu Lige šampiona vredan je pažnje. Mislim da Partizan ima veliku šansu za plasman u grupnu fazu Lige Evrope gde bi cilj trebalo da im bude evropsko proleće. Za oba kluba jevažno da što duže ostanu u takmičenjima i da osvoje što više bodova zbog koeficijenta koji je veoma bitan za rangiranje ekipa i država, da se ne desi da naši klubovi kreću od prvog kola kvalifikacija. Verujem u srpske ekipe. Iako sam veliki “delija” navijaću i za Partizan da ostvari što bolje rezultate u Evropi.

Dragan Mitrojević, Vaduc, Švajcarska

– Zvezda ima prave i neustrašive igrače, kao što su: Marin, Degenek, golman Borjan i još nekoliko njih i proći će protiv Jang Bojsa. Jedino sudije mogu crveno-belima da pomrse račune, a ako suđenje bude korektno kvalifikovaće se za grupnu fazu Lige šampiona. To će verovatno biti njihov krajnji domet, mada je moguće da kao trećeplasirana Zvezda odigraju još koju utakmicu u Ligi Evrope. Što se Partizana tiče on će proći poslednju prepreku i preko Moldea otići u Ligu Evrope. Ono što je najbitnije igrači Zvezde i Partizana bi trebalo da daju sve od sebe, onda će siguran sam biti i pozitivni rezultati za oba tima.

Stevan Pecelj, Beč, Austrija

– Kao vatreni navijač Crvene zvezde želim, a i uveren sam, da će moj voljeni klub izboriti plasman u Ligu šampiona. Jang Bojs je teška prepreka, ali kao i uvek presudiće naše srce. Partizan mi ne odaje utisak ekipe koja je sposobna da eliminiše Molde, a uz to prvi meč igraju pred praznim tribinama što je dodatni minus.

Branko Smileski, Čikago, SAD

– Nadam se i želim im da prezime u Evropi kako se to popularno kaže, ali biće teško to ostvariti. Igrači u Zvezdi i Partizanu se menjaju svakih šest meseci pa je nemoguće predvideti ishod utakmica. Žalosno, ali istinito. U bivšoj Jugi mogao si da nabrojiš svakog igrača od Triglava do Đevđelije, a sada ne možeš od celog tima da nabrojiš nekoliko igrača, a o sastavu prve postave i da ne govorim.

Nebojša Erić, Rajnah, Švajcarska

– Prvo i osnovno polazište, nije pitanje dokle naši timovi mogu da idu, već koliko će im to dozvoliti. Toga smo svi svedoci, prethodnih nekoliko decenija. Jednostavno na listi “velikih” i dalje smo loši momci.

Nedeljko Koturović, Beč, Austrija

– Kao navijač Partizana priželjkujem njegov prolazak mada nisam siguran previše jer prvi meč igramo kod kuće bez navijača, a svi dobro znaju koliko oni znače i daju igračima vetar u leđa, stoga mislim da će tek u revanšu pasti odluka. Što se Zvezde tiče, ona ima kvalitetniji i srčaniji tim i od Partizana i Jang Bojsa. Voleo bih da prođu dalje i pokažu da i “siromašni” mogu da se nose sa bogatim klubovima.

Duško Bubulj, Hanover, Nemačka

– Nije mi baš lako da odgovorim na to pitanje, ali mislim da Zvezda može dalje, ali sumnjam da Partizan to može. Žao mi je što to kao partizanovac moram da kažem, ali objektivno gledajući crno-beli nemaju neku jaku ekipu koja bi mogla da igra evropski fudbal. Zvezda je nešto drugo. Marko Marin i kompanija funkcionišu kao mašine, a o Borjanu i da ne govorimo. Međutim, oni bi trebalo da znaju da ni igra Jang Bojsa “nije za baciti”.

Alimpić Borko, Rajnah, Švajcarska

– Mislim da Crvena zvezda može preko Jang Bojsa da uđe u sam krem evropskog fudbala, znači u Ligu šampiona. Sa navijačkog i finansijskog aspekta to bi bio fantastičan uspeh i potez i uveren sam da bi bila trn u oku svakom rivalu. Takođe, mislim da Partizan može, ne samo da dođe do grupne faze Lige Evrope, već i da “prezimi” u njoj. I da, uz malo sreće, imamo dva predstavnika u Evropi na proleće.

Mlađen Martinović Mlađo, Berlin, Nemačka

– Voleo bih da nam je fudbal kao nekad, kada smo još mogli da se nadamo nekom polufinalu, finalu ili čak trofeju, kao što je to bilo osamdesetih godina. U srpskom fudbalu već dugo godina vlada besparica, pa i u vodećim klubovima kao što su Partizan i Crvena zvezda. Danas možemo da se radujemo ako prođemo u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Naši klubovi grcaju u dugovima. Od talentovanih pionira kod nas se formiraju vrlo dobri juniori. Ali kada stasaju, onda ih klubovi već u ranoj fazi brže bolje prodaju, da bi što pre došli do finansijskih sredstava, od kojih uspevaju samo da pokriju osnovne troškove. Tako klubovi, u najboljem slučaju samo preživljavaju. Onda ti naši momci naprave odličnu karijeru, postanu i prave zvezde u nekom vrhunskom stranom klubu. Da bi nam se fudbal vratio makar na nivo iz osamdesetih godina, Fudbalski savez Srbije i rukovodstva klubova morali bi korenito da se reorganizuju. Pre svega treba ograničiti mogućnost da igrači još kao deca odlaze u inostranstvo, jer ni doprinos klubova njihovom razvoju nije zanemarljiv. S druge strane, u našim klubovima ne bi trebalo da igraju strani igrači koji ne dosežu visok profesionalni nivo. Mnogo toga bi moralo da se promeni, a država bi trebalo sa svoje strane da da doprinos vraćanju fudbala na nekadašnji nivo. Ovako možemo biti zadovoljni ako uspemo da prođemo kvalifikacije i dođemo u drugi krug.