Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Novak Đoković je uspešno odradio posao i u drugom meču na Srbija openu.

Posle 75 minuta igre slavio je u prvom okršaju sa Miomirom Kecmanovićem, 6:1, 6:3 i sada čeka boljeg iz meča Karacev – Mađer u polufinalu.

Zadovoljan je bio Novak time kako je odradio posao u ovom meču.

Ipak, svedoci smo da nove generacije igrača polako smanjuju razliku za vodećima, ali Novak dodaje da je njegova želja da tu očekivanu smenu na vrhu produži što je moguće duže.

– To pitanje smo često dobijali u ovih pet godina. Iščekivanje nove generacije, ko će nas naslediti, naročito nas trojicu… Neminovno je da će trenutak doći, ne znamo samo za koliko. Što se tiče gren slemova, nas trojica smo dominirali i nastavljamo i dalje, ali na drugim turnirima vidimo da imamo druge pobednike. To je dobro za tenis. Promena donosi novi talas, interesovanje publike. Evo na primer Italija, možda u Sineru imaju budućeg gren slem šampiona, imaju zaista mnogo njih među sto. Zatim Grčka, imaju prvog masters pobednika u Cicipasu. Viđaćemo tako nešto sve češće, nadam se da ipak nećemo rano zameniti pozicije u vrhu. Mi matorci se trudimo da održimo balans, ali nalet mladih je neminovan – kaže Novak.

Jedan od tih mladih je i Momir Kecmanović. Novaka su pitali šta misli da bi trebelo da se popravi u igri mladog tenisera.

– Postoje različiti faktori koji su uticali na njegov nastup danas. Da, mogao je bolje u prvom setu, u drugom je bila veća borba. Podigao je nivo igre, ali i on zna da mora i može bolje. Ima mnogo faktora koji utiču na to, igrao je prvi put protiv mene, centralni teren, Srbija… S jedne stane nemaš šta da izgubuiš, s druge opet imaš. Đere i Lajović su izgubili te mečeve. Osetilo se kod njih to moranje, ta neophodnost da pobede, što recimo ne osećaju kada igraju na drugim mestima. To razumem, prošao sam kroz sve to. To je sve iskustvo, mladi su svi, relativno. Miša sada radi sa Davidom Nalbandijanom, on je izuzetan trener i mentor. Nadam se da će doprineti poboljšanju igre i mentalnog stava, kao i tome kalko pristupa terenu. Da radi na kretnji, igri kod njega, kao i kod svakog od nas. Ima potencijal da dogura daleko, osvojio je već jednu titulu, ima visoke ambicije. Verujem da može, ali mora dosta da se poklopi. On je veliki radnik, ima jaku radnu etiku radnu, ne brinem zbog toga. Treba sve da se sagleda dobro, iz različitih aspekata, a Nalnabdinajn je neko ko razume tenis vrlo dobro – dodao je Novak.

Naredni protivnik mogao bi da mu bude Aslan Karacev, ako pobedi Đanluku Magera.

Sa Rusom je igrao polufinale u Australiji, sigurno je da je veća prednost igrati sa njim na šljaci.

– Karacev je neko ko više voli tvrdu poldogu. Njegova igra je komplementarnija na toj podlozi. Zato što je pobedio dosta mečeva od početka godine, igrao je mnogo, samouveren je. Na ovom centralnom terenu loptica dosta odskače, teren je dobro urađen. Gledao sam ga juče, oseća lopticu dobro, ali ako bih morao da biram podlogu protiv njega, bila bi to šljaka. Dobro sam se snašao protiv njega u Melburnu. On je u velikoj formi. Igra mu se zasniva na brzini i snazi. Na šljaci mogu da ga izbacim iz ritma, ali videćemo kako će se sve biti, ako naravno dođe do tog meča – poručio je Novak.

Otkrio je i da ima ozbiljne planove za otvaranje svoje akademije.

– Imam u planu koncept akademije, doduše, on je još u razradi. Počelo je od decembra prošle godine kad smo napravili kamp, kad su tu bili naši igrači, ali i neki strani. Sada tesitramo neke metodologije rada, pristip, još smo u fazi razrade vizije, ima mnogo posla. Moj koncept u poređenju sa nekim drugim u svetu tenisa biće durgačiji. Želim maksimalan kvalitet, ne franšizu, da se širi odmah. Hoću da se koncentrišem na jedan centar, da dovedem ekipu ljudi koji su i mene okriživali i danas su tu, kao Goran, Marko Paniki, Viktor Troicki, Miljan Amanović. Viktor mi dosta ovde pomaže kao mentor, ujedno je i selektor, tako da se trudim da okupim ljude ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, strulčnjake o koncidiji, i sve ostale. Želim da napravim program koji je jedinstven, da prensem svoje iskustvo i znanje io da se to pretoči na različite kategorije koje ćemo ovde imati. Kada će krenuti, još ne znam, verovatno ćemo više znati u narednih nekoliko meseci. Ima dosta posla. Za sada smo ovde, nadam se da ćemo zadržati licencu za dugi niz godina, želimo da turnir postane tradicija, a paralelno ćemo razvijati akademiju – zaključio je Novak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here