Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Australijski sudija Entoni Keli izdao je sudsku naredbu da se slučaj Novaka Đokovića prebaci Saveznom sudu, a najbolji teniser sveta neće biti deportovan dok se proces ne završi.

Sudija Keli predložio je tokom ročišta privremenu zabranu deportacije Đokovića iz Melburna, odnosno da on ne bude deportovan pre subote u 16 časova, a advokat australijske vlade Stiven Lojd rekao je da Vlada neće pokrenuti postupak deportacije.

Na ročišćtu je potvrđen i dogovor da se srpski teniser u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, odnosno večeras oko 22h po srednjoevropskom vremenu, sastane sa zvaničnicima za imigraciju, kao i da do tada neće biti u pritvoru.

Đokovićev advokatski tim bio je protiv prebacivanja slučaja Saveznom sudu, navodeći da je svaki minut dragocen u ovom procesu, pošto Australijan open počinje u ponedeljak.

Đokovićev advokat Nik Vud izjavio je da srpskom teniseru nije ukinuta viza zbog toga što nije vakcinisan, već zbog straha australijskih vlasti da bi to moglo dovesti do šireg protivljenja vakcinaciji u Australiji.

On je postupke australijskih vlasti nazvao “očigledno neracionalnim”.

Vud je zatražio od sudije da razmotri mogućnost održavanja punog saslušanja u nedelju, 16. januara, usled zabrinutosti pravnog tima Novaka Đokovića zbog vremena, jer odbrana želi da se odluka o procesu donese pre Đokovićevog prvog meča na Australijen openu u ponedeljak, 17. januara.

Podsetimo, ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio je svoje diskreciono pravo i ponovo je ukinuo vizu najboljem teniseru sveta, a Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na ovu odluku ministra.

Đokoviću je po dolasku u Australiju ukinuta viza jer navodno nije dostavio dovoljno dokaza za izuzeće od obavezne vakcinacije. Najbolji teniser sveta žalio se Federalnom sudu, koji je usvojio njegovu žalbu pošto je ustanovljeno da je prvom reketu sveta uskraćena proceduralna pravičnost.

Srbin je potom ušao u Australiju, a prethodnih dana pripremao se za početak grend slema, koji je osvajao devet puta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here