EPA/Tolga Akmen
Novak Đoković

U ponedeljak je na snagu stupila nova ATP lista, potpuno nesvakidašnja. Okončan je Vimlbdon, najprestižniji turnir na svetu, ali na njemu ove godine nisu dodeljivani bodovi, zbog odluke rukovodstva tog grend slema da zbog rata u Ukrajini ne dopusti učešće Rusima i Belorusima.

Ovakva odluka dovela je do bizarnog sleda događaja prema kojem je Novak Đoković posle četvrte uzastopne titule u „Ol Ingland klabu“ i 21. grend slema u karijeri pao na sedmo mesto ATP liste jer je izgubio ravno 2.000 bodova. Do kraja leta Đoković može da doživi novi pad na listi, naročito u svetlu trenutno važeće odluke američkih vlasti da mu ne dozvole ulazak u SAD zbog toga što nije vakcinisan protiv virusa korona. Prošle sezone Đoković je u Njujorku igrao finale.

Prvi na listi je Rus Danil Medvedev, koji u Londonu zbog političke odluke uopšte nije ni zaigrao, a neigranje mu je oduzelo svega 180 bodova, baš kao i drugoplasiranom Aleksandru Zverevu, koji je odsustvovao zbog povrede.

Đokovićev pad su iskoristili Rafael Nadal, Kasper Rud i Karlos Alkaraz, koji su napredovali za po jedno mesto. Među prvih deset nalaze se još i Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim i Janik Siner, koji se vratio u top 10.

Još jedan od „gubitnika“ Vimbldona je i Italijan Mateo Beretini, prošlosezonski finalista, koji je sada na 15. mestu.

Od srpskih igrača među prvih 100 su Filip Krajinović (30), Miomir Kecmanović (31), Laslo Đere (53), i Dušan Lajović (57). Najbolje rangirani hrvatski teniser je Marin Čilić – nalazi se na 16. poziciji.

4 COMMENTS

  1. G.O.A.T. je Novak Djoković! Tu istinu ne mogu promeniti skandaloznim zabranama da igra tenis i oduzimanjem bodova. Bog je večan!

  2. Koja birokratska glupost funkcionera Vimbeldona. Tome ni kraljevska familija nece doci na kraj. Svi na stadionu bez maske dok na veliko vladaju mutacije korone. To se moze dozvoliti, pametnjakovici? Ludnica otvorena. Svi ulaziti moraju. Laku noc ludi svete.

  3. Ko kaznjenima moze zabraniti da okrenu ledja zapadu i odbiju buduca ucesca? Mogu organizovati turnire u istocnoj Evropi. Neka zapadnjaci igraju sami, i neka se takmice sa najboljim istocnjakom – ali u Moskvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here