EPA/Alessandro di Marco
Novak Đoković

Novak Đoković je šesti put osvojio završni ATP turnir, pobedivši u finalu Norvežanina Kaspera Ruda rezultatom 2:0 (7:5, 6:3), čime se po broju titula izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Najbolji srpski teniser je u odlučujućem duelu, iako se na početku nije najbolje osećao, još jednom oduševio i rutinski je savladao 13 godina mlađeg protivnika.

Đoković je u oba seta po jednom oduzeo servis protivniku što mu je bilo sasvim dovoljno da napravi ključnu prednost. Norvežanin nijednom nije došao u poziciju da napravi brejk.

Meč je trajao jedan sat i 33 minuta. Ovo je bio četvrti međusobni duel srpskog i norveškog tenisera i četvrti trijumf Đokovića.

Novak je na ovom turniru osvojio više od 4,7 miliona dolara, što je najveća nagrada u istoriji tenisa. On je stigao do 91. titule u karijeri, a pete ove sezone. Srpski teniser je sa 35 godina postao najstariji šampion završnog mastersa, a godinu će završiti na petom mestu ATP liste.

Đoković je sigurno ušao u prvi set, a već u drugom gemu imao je dve brejk lopte. Rud je uspeo da se izvuče, a potom se igralo gem za gem do rezultata 4:3 za Đokovića. Srbin je u osmom gemu imao još jednu brejk loptu, ali je Norvežanin sigurnim servisom stigao do izjednačenja. Srpski teniser je u 12. gemu iskoristio prvu set loptu i osvojio je ovaj deo meča posle 53 minuta igre rezultatom 7:5.

Đoković je u drugom setu brzo stigao do prednosti od 4:1. Srpski teniser je zatim održavao vođstvo od tri gema do kraja seta i zasluženo je stigao do trijumfa u Italiji.

Đoković je na turniru u Torinu ostvario svih pet pobeda.

Srbin je ove godine osvojio masters u Rimu, Vimbldon, kao i turnire u Tel Avivu i Astani.

Novak je u Torinu igrao prvo finale od 2018. godine, kada je poražen od Aleksandera Zvereva, a prethodnu titulu osvojio je 2015. kada je bio bolji od Federera. Trofej na završnom mastersu osvajao je još 2008. (pobedio u finalu Davidenka), 2012. (Federera), 2013. (Nadala) i 2014. godine (takođe u finalu pobedivši Federera).

3 COMMENTS

  1. Zavrsni je ipak nsjjaci turnir jer igra samo 8 najboljih i nema autdajdera..i gle cuda u 3 od 6 titula pobedio Rafu i Fedexa.. 373 nedelja prvi i dalje zapadni biznis i mediji guraju laznu sliku o jednom od najboljih sportista svih vremena…da Fedex ima ove rezultste ja bih njemu cestitao ali on ostaje najveci marketing tenisa svih vremena, a Rafa je naj prasinar i zasluzuje da se RG nazove njegovim imenom ali nista od toga na zalost. Nole dobro zdravlje i dug zivot i sto pre kaci reket o klin imas zlatnu porodicu pa uzivaj.

  2. DJokovic je u ovom trenutku,osvajanjem zavrsnog mastersa 20:11;2022 godine prvi teniser sveta.
    Sa osvojenim Wimbldonom gde mu nisu upisana 2000 boda i sa ovih 1500 na zavrsnom mastersi ukupno ima 6820, isto koliko i Alcazar. Na turnirima na kojima mu ove godine nije omoguceno da igra a to su dva Gren Slema i cetiri Mastersa , koji ukupno nose 8000 bodova . Cak da na ta sest turnira ne bi ostvario ni jednu pobedu , smim tim sto bi bio nosiolac dobio bi 160 boda , i sad bi bio pprvi na ATP listi i Godinu bi po osmi put zavrsio na prvom mestu.
    Ovo je bruka i sramota za ATP, i za pokvareni nepravedni zapad , konkretno za drzave u kojima mu nije omoguceno da igra, (SAD, Kanada, Australija).
    Predlazem DJokovicu da pokrene medjunarodnu sportsku-tenisku-ATP arbitrazu i da mu se upisu bodovi sa Wimbldona, i bar tih 160 bodova i donekle ispravi nepravda koja mu je naneta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here