Doktorat Siniše Malog plagijat?

0

Siniša Mali je još jedan u nizu za čiji se doktorat utvrdilo da je plagijat
 

 

Autor teksta "Velike tajne Malog majstora – Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat" je profesor finansija na EBS Busineš School.

 

Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i tako stekao zvanje doktora nauka.

 

"To zvanje stekao je nezasluženo. Doktorska teza gospodina Siniše Malog jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne", napisao je Karapandža i dodao da studentske radove čita poslednjih desetak godina i da mu je to posao.

 

Karapandža je u analizi naveo da na gotovo svim stranama disertacije postoji određeni procenat neoriginalnog teksta, a da je na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze Mali prepisao čak 33 odsto ili više teksta.

 

On je naveo primer za stranu 125 gde Mali iznosi "svoj" zaključak u okviru četvrtog poglavlja, kao i da se potpuno identičan tekst nalazi na strani 26 rada koji su napisali profesori Boris Begović, Boško Živković i Boško Mijatović pod naslovom.

 

"Novi model privatizacije u Srbiji" koji je objavio Centar za liberalno-demokratske studije.

 

Prema Karapandži, Mali je u svojoj doktorskoj tezi upotrebio pun arsenal plagijatorskih metoda – pa je "pored krađe teksta iz raznih izvora napisanih na sprskom… krao tekst i iz izvora pisanih na engleskom jeziku".

 

"Mali je u svom plagiranju bio nadasve eklektičan – uzimao je i iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, ali nije se libio ni Vikipedije ni nekih dvadesetak strana doslovnog prepisivanja sadržaja sajta Agencije za privatizaciju. Mali nije samo malo kraduckao, već je plagirao i čitava poglavlja", naveo je Karapandža.

Prema njegovom mišljenju, pored Malog odgovornost leži i na članovima njegove komisije, koji su mu dozvolili da "ovakav nakaradni doktorat odbrani".

 

Mentor Siniši Malom bio je redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Jaško Ondrej, a članovi komisije vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka Slađana Barjaktarević Rakočević i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.

 

Karapandža je pozvao Sinišu Malog da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Beograda a Univerzitet u Beogradu da mu oduzme titulu.

 

U biografiji Raše Karapandže, koja se može naći na internetu, navodi se da je profesor finansija na EBS Busines School.

 

Doktorirao je ekonomiju na Barcelona Graduate Sćool of Economics, University Pompeu Fabra. Proveo je dve godine na University ofCalifornia at Berkeley i na New York University. Bio je član tima Instituta za fiziku koji je kreirao prvi srpski super-računar. Radio je za UNICEF i UNESCO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here