pixabay.com

Piskavica je poznata od davnina kao lek za mnoge bolesti. Piskavica se može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena.

To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Lekovita svojstva piskavice su bila i te kako poznata ljudima, od starog Egipta do stare Grčke, pa je čak i prorok Muhamed za nju rekao:“ Da znate vrednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu„.

Listovi i seme piskavice poseduju antimikrobne, antioksidantne, antidijabetske, anti-inflamatorne i antivirusne osobine. Piskavica je upravo ta čudotvorna biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma. Od davnina je poznata kao lek, a posebno ulogu ima u ženskom zdravlju, kako od žena koje imaju probleme sa PMS-om ili sa neredovnim menstruacijama, tako i kod dojilja i kod žena u menopauzi.

Seme piskavice posebno je dobro za lečenje oteklina i čireva. Sprečava upale, njegovom primenom očišćene rane se uskoro zaceljuju. Kod zagnojenih rana izvlači i upija gnoji sprečava nastajanje divljeg mesa i trovanje krvi. Seme piskavice je izuzetno bogat izvor biljnih estrogena i baš zato se preporučuje za uvećanje grudi.

Visok holesterol predstavlja možda najveću pretnju zdravlju. Od ovih masnoća zavisi stanje najvažnijeg organa u ljudskom organizmu, a ukoliko su mu vrednosti povišene, u velikoj meri povećava rizik od brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Doktori neprekidno upozoravaju na rizik od neregulisanog holesterola koji untiče da se unutar krvnih sudova formiraju takozvani holesterolski plakovi. Oni ometaju normalno kretanje krvi, povećavaju rizik od bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

Najbolji pomoćnik u borbi protiv holesterola

Nedavno su američki naučnici otkrili da dobro poznati začin, seme piskavice, pomaže u otklanjanju problema sa lošim holesterolom. Ova jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki poznata je od davnina. Danas se gaji u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi.

Brojne studije su pokazale da seme piskavice značajno utiče na snižavanje holesterola i to za 15 do 33 odsto. Koliko je ovaj začin efikasan svedoči i studija koja je pokazala da lišće piskavice snižava nivo holesterola za čak 9 odsto odmah nakon samo jedne upotrebe.

Ovaj pozitivan efekat naučnici su objasnili činjenicom da seme sadrži obilje korisnih vlakana. Konkretno, reč je o rastvorljivim vlaknima koja upijaju vodu i mogu da smanje apsorpciju holesterola u krvi.

Korisna u lečenju visokog holesterola

Piskavica je popularna i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snižava holesterol i nivo triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here