Tanjug

Dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći dala je savete što se tiče ishrane i oblačenja tokom tropskih dana. Preporučila je “lajt varijantu” u smislu dosta tečnosti, voća, povrća, vlaknaste hrane. Takođe treba izbegavati veliku količinu kafe i alkohola.

Leto je tek počelo, pred nama su tropski dani, dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći nas podseća kako da se ponašamo na tropskim temeperaturama.

– Veoma često smo svedoci toga da stariji sugrađani izlaze u nekom periodu koji nije uputan za njih. Koristiti vreme jutarnjih sati, predveče, izbegavati direktnu izloženost suncu, izbegavati vreme od 10 do 18 časova, što se posebno odnosi na stare, bolesne i na decu – kaže dr Jevtić.

Govoreći o zaštiti glave, ističe da se mogu koristiti šeširići, široki obodi, a kada je reč o oblačenju – svetle boje, lagani materijali, prirodni materijali da koža može da diše, što manje sintetike.

– Celokupna lajt varijanta – u smislu dosta tečnosti, zatim voće, povrće, vlaknasta hrana, hrana koja ima dosta tečnosti, lubenice, dinje, breskve, celer, ono što pomaže diurezi – rekla je doktorka.

Treba voditi računa da pacijent izbalansira svoj pritisak jer, kako kaže, imamo dosta pritisaka posle kovida. Za ishranu se preporučuje riba, mediteranska ishrana, maslinovo ulje – zdrav način života.

Veoma često se dešava da ljudi imaju fenomene toplotne iscrpljenosti, sunčanice i toplotnog udara.

– Provetrene prostorije, kretanje kada situacija dozvoli, nadoknada tečnosti u smislu prirodnih napitaka i izbegavanje velike količine kafe i alkohola jer i jedno i drugo izvlače tečnost iz organizma – napominje Jevtićeva.

Vozači pre nego što se premore treba da koriste pauze što se obično odnosi na duga putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here