pixabay.com

Doktorka Hitne pomoći Ivana Stefanović upozorila je pacijente da terapiju ne menjaju na svoju ruku. To se radi u konsultaciji sa lekarom, naglasila je ona.

Doktorka Stefanović je rekla za RTS da su tokom noći imali pacijenta koji je od svoje redovne tablete uzeo četvrtinu tablete, a onda i od još jedne četvrtine četvrtinu.

– Tako subdoziranim lekom ne može da se postigne efekat. U pitanju je bio visok pritisak. Ne možete na svoju ruku menjati terapiju. To se radi u konsultaciji sa lekarom – naglasila je dr Stefanović.

Prema njenim rečima, tokom noći pacijentima je na raspolaganju Hitna pomoć, a preko dana morate da se javite svom lekaru.

– Ako ste se dogovorili sa lekarom da se pri skoku pritiska ponašate na određen način to je u redu, ali nikako da sami odlučujete – savetuje doktorka.

Napomenula je da ima pacijenata koji tvrde da osete kada im je povišen pritisak, što je prema njenim rečima, potpuno netačno, jer se organizam posle određenog vremena navikne i vrlo slično možete da se osetite i kada vam pritisak padne, a onda ako uzmete pogrešan lek može biti opasno.

– Želim da naglasim da ne možete uzimati tuđe lekove, pogotovo nitroglicerin. Imali smo slučaj pacijenta koji je uzeo nitroglicerin, a zapravo je bila takva lokalizacija infarkta koji nosi nizak pritisak, da smo ga jedva spasli. To može biti smrtno opasno, nemojte to raditi – rekla je dr Stefanović.

Podsetila je da pacijenti imaju na raspolaganju službu Hitne pomoći gde mogu da dobiju pravi savet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here