Eparhija Sremska

Film je građen kao hram – cigla po cigla, od veoma skromnih sredstava najbližih prijatelja, a nastao je tokom četiri godine i preko deset odlazaka u manastir Dohijar, na Svetoj Gori.

Prvi čovek koji se pridružio protođakonu Aleksandru Pliski bio je režiser ovog filma Aleksandar Zaporoščenko. Posle prvih zajedničkih koraka u stvaranju filma – Gospod je počeo da otvara sva vrata.

„Da bi film došao u Srbiju takođe su se pojavili odgovarajući ljudi – osoba koja živi u Sankt Peterburgu je zakucala na vrata Srbije – Natalija, a vrata je otvorio distributer Igor Stanković. To je zaista pravo čudo. I sad ne mogu da objasnim kako se sve to desilo i dešavalo… Vrata je otvorio i Njagova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, koji je blagoslovio prikazivanje ovog filma u Srbiji. On je prvi patrijarh iz 12 zemalja koji nas je otvoreno, direktno podržao,“ rekao je protođakon Aleksandar Pliska u svom obraćanju publici koja je ispunila salu MTS dvorane na Trgu Nikole Pašića.

Izuzetno filmsko ostvarenje „Gde si Adame“ stvoreno Božjim nadahnućem i čistim srcem, premijerno je prikazan 6. oktobra 2022. godine, u Beogradu, a zatim je krenuo put Republike Srpske da bi se ponovo vratio u Srbiju gde će biti prikazan u nekoliko gradova.
Film „Gde si Adame?“ gleda se srcem, gleda se tišinom i izaziva duboku posvećenost Tvorcu svega sveta vidljivog i nevidljivog.

Primetićemo da godinama nije bilo ovakvog filmskog ostvarenja o životu, o ljudskom podvigu, o najsvetijem-o Bogu.

Možemo slobodno reći, autori filma sa svima koji su dali svoj doprinos podsetili su čovečanstvo šta je Istina, Ljubav, Radost…

„U filmu nećete primetiti ni misli ni reči autora ni producenta. Tu nema našeg pogleda na svet. Ovo je istorija života kako je fiksirala kamera. Sve ono što ćete videti se zaista desilo – pravi dokumentarni film. A teško da bismo i uspeli da napišemo i opišemo takav lik kakav je glavni heroj filma – iguman manastira Dohijar na Svetoj Gori blaženopočivši arhimandrit Grigorije.
Ljudski um i mašta za to nisu kadri. Lik je sam sebe stvorio. Zato smo sačuvali tišinu – da bi svako od vas ima lični doživljaj heroja ovog filma, da svako od vas oslušne ritam svoga srca i u tom ritmu da sagleda lepotu drugog čoveka.“

Nagrade

Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i za najbolju kameru. Gde si, Adame? je prikazan i na Internacionalnom festivalu pravoslavnog filma u Кijevu, gde je dobi Gran-pri, zatim u Torontu, Кrakovu i drugim festivalima.

Manastir Dohijar

Pravoslavni grčki manastir Dohijar na Svetoj Gori, nalazi se na jugozapadnoj obali poluostrva Atos. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski. Deseti je u hijerarhiji od 20 svetogorskih manastira.

U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava manastira je Aranđelovdan.

Projekciji filma prisustvovali su i profesori Кarlovačke bogoslovije sveštenik Đorđe Milidrag i g. Bojan Grujičić, popadija Branka Petrović, jerej Nikola Erceg, paroh batajničke crkve Svetog Jovana Šangajskog, glavni vojni sveštenik Slađan Vlajić, vojni sveštenik Aleksandar Sekulić, nastojateljica beogradskog manastira Presvete Bogorodice Trojeručice, mati Zlata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here